Vepřová játra po myslivecku. Vyzkoušejte jídlo nezaměnitelné chuti koření
Dnes si spolu uděláme vepřová játra po myslivecku. A když myslíme po myslivecku - tak určitě tušíte, že budeme potřebovat nejen kořenovou zeleninu, ale také bobkový list a jalovec. Mimochodem věřili byste tomu, že plody jalovce byly jako koření používány již ve staré římské kuchyni?
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí. Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek.
Suroviny:
700 g vepřových jater, 500 ml vývaru, 100 g špeku, 1 mrkev, 1 cibule, 1 menší kousek celeru, 1 hrst sušených hub, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, bobkový list, jalovec, nové koření
Postup:
Játra očistíme a podle potřeby odblaníme, popř. zbavíme větších žilek. Nakrájíme je na menší kousky, osušíme a dochutíme solí a pepřem. Mrkev, celer i cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Špek nakrájíme na drobné nudličky. Sušené houby předem nemočíme v teplé vodě.
V kastrolu pomalu rozehřejeme špek, část jej vyškvaříme a dáme stranou. Přidáme cibuli a zarestujeme. Vmícháme mrkev s celerem a opět zamícháme. Vložíme játra a orestujeme, aby se zatáhla.
Osolíme, opepříme, vložíme trochu jalovce, nového koření a bobkového listu. Zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Přidáme houby, vrátíme špek a dusíme do změknutí.
Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.
Související
-
Udělejte si pikantní vepřová játra. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství
Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit s pikantní příchutí. Všichni strávníci to ocení.
-
Vepřová játra s pomerančovou omáčkou. Zvláštní chuťová kombinace, ale překvapivě výborná
Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. Tak si je dnes zkuste připravit spolu s pomerančovou omáčkou. Bude to taková překvapivá kombinace, ale určitě vás nadchne.
-
Krůtí maso s nádivkou z krůtích jater. Odborníci na výživu řadí krůtu mezi superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky ve směsi. My pro vás ale máme tip! Zkuste krůtí maso s nádivkou z krůtích jater.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka