Zapečená kuřecí játra s bramborami. Připravte si báječné jídlo kombinující nezaměnitelné chutě
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
- 500 g brambor - nejlépe typu B
- 400 g kuřecích jater
- lžíce oleje
- 1 cibule
- 50 g anglické slaniny
- 100 ml bílého vína
- 100 ml zeleninového vývaru
- 2 stonky řapíkatého celeru i s natí
- 50 g parmezánu
- 2 vejce
- 200 ml plnotučného mléka
- sůl
- pepř
Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí. Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek.
Zkuste si s námi udělat pikantní kuřecí játra. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je za dveřmi.
Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.
Postup:
Brambory i se slupkou uvařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Mezitím očistěte kuřecí játra.
Na pánvi na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte játra a dále restujte. Nakonec zalijte vínem, vývarem a redukujte šťávu na polovinu. Osolte a opepřete.
Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Přendejte do zapékací mísy. Vložte podušená játra i se šťávou a nakrájený řapíkatý celer. Rovnoměrně zasypte nastrouhaným parmezánem a zalijte vyšlehanými vejci s mlékem, solí a pepřem.
Zapékejte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 30 minut.
Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Udělejte si pikantní kuřecí játra s rýží. Bude to taková nostalgická vzpomínka na naše dětství
Když jsme byli malí, byla játra vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je zkuste připravit s pikantní příchutí. Bude to nostalgická vzpomínka na dětství.
-
Vepřová játra po myslivecku. Vyzkoušejte jídlo nezaměnitelné chuti koření
Dnes si spolu uděláme vepřová játra po myslivecku. A když myslíme po myslivecku - tak tušíte, že budeme potřebovat kořenovou zeleninu, ale také bobkový list a jalovec.
-
Vepřová játra s pomerančovou omáčkou. Zvláštní chuťová kombinace, ale překvapivě výborná
Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. Tak si je dnes zkuste připravit spolu s pomerančovou omáčkou. Bude to taková překvapivá kombinace, ale určitě vás nadchne.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.