Archeologická expozice na Grabštejně je rozšířená o nové nálezy. Lidem přiblíží život ve středověku

14. červenec 2024 08:45

Hrad Grabštejn na Liberecku rozšířil pro návštěníky svoji archeologickou expozici. Nově jsou v ní i nálezy z poslední doby, které archeologové našli při rekonstrukci druhého nádvoří. 

Expozice ukazuje život na Grabštejně v období středověku. Mezi nejzajímavější předměty patří pečetidlo slezského knížete Boleslava z 12. století. Další vystavené nálezy dokládají například způsob stolování, vojenské dobývání hradu, nebo každodenní život. Tam patří třeba šperky, hliněné dýmky, mince, jehly, špendlíky, přesleny a podobně.

„Na co se tady díváte, je povětšinou vrcholný středověk. Pro návštěvníky bude nejzajímavější vhled do života tehdejších obyvatel, aby si dovedli představit, jak fungoval vodovod, jak se chovaly koně, čím se tady bojovalo, v čem se vařilo, z čeho se jedlo,“ přiblížila archeoložka Renata Tišerová.

Díky exponátům se návštěvníci můžou seznámit nejen s reprezentativní částí života šlechty, ale i běžnou činností obyvatel hradu. Nový prohlídkový okruh Grabštejnské poklady zavede zájemce i do hradního sklepení. Archeologická expozice bude přístupná po celé léto.

Spustit audio

Související