Lidé v Jílovém u Držkova další linku bioplynové stanice nechtějí. Sepsali petici

11. červenec 2020 08:00

Bioplynová stanice je v tamním zemědělském podniku. Zpracovává rostlinný a živočišný bioodpad.

Čtěte také

Obyvatelé Jílového u Držkova na Jablonecku sepsali petici proti rozšiřování tamní bioplynové stanice. Záměr na výstavbu nové linky na zpracování rostlinných a živočišných odpadů je vystrašil – obávají se zápachu, hluku a zdravotních komplikací. Potvrdil to i Marek Blažek, jeden z iniciátorů petice, kterou podepsalo 400 obyvatel Jílového i okolních vesnic. A s obavami se svěřil i místní obyvatel Jiří Martínek, který má strach nejen o sebe ale především o děti, které ve vesnici bydlí.

Není třeba se bát

Firma BioImpro, která tamní bioplynovou stanici provozuje a chce stavět novou linku na zpracování rostlinné a živočišné biomasy, se brání. Jde podle ní o neopodstatněné obavy. Podle jednatele Jiřího Webera se naopak díky nové lince podaří zlepšit stávající situaci. Obavy ze zvýšené nemocnosti nejsou podle něj na místě.

Firma slíbila vysvětlení

Obyvatelé Jílového kritizují, že se jich nikdo včas nezeptal na jejich názor, nikdo jim o rozšíření neřekl. Podle společnosti BioImpro visely informace 3 měsíce na úřední desce. A ani krajský úřad neeviduje žádné reakce, jak potvrdil mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Kraj navíc věc postoupil hygienické stanici, ta doporučila vydat souhlas s rozšířením provozu. K záměru přišlo krajskému úřadu jedno odvolání, kterým se bude zabývat nadřízený úřad, liberecká pobočka Ministerstva životního prostředí.

Společnost BioImpro na základě podnětu od Českého rozhlasu slíbila uspořádat v obci veřejné projednání a vysvětlit, jak bude nový provoz fungovat.

autor: sas
Spustit audio

Související