Dalších 9 výrobků v Libereckém kraji získalo značku Regionální potravina

12. červenec 2020 08:00
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Tyto výrobky získaly značku Regionální potravina Libereckého kraje 2020

O tuto značku soutěžili výrobci z Libereckého kraje už pojedenácté. Letos ji chtělo získat 81 produktů od 24 výrobců. Dosáhlo jich na ni 9. Jaké musejí splňovat podmínky, kdo se může letos značkou pochlubit a jak výrobcům pomáhá v prodeji?

Čtěte také

Odborná porota rozdala ocenění v devíti kategoriích, v šesti případech zvítězili nováčci, kteří uspěli anebo se přihlásili poprvé. Jako například Farma Volavec se svým farmářským rakytníkovým jogurtem, Farma pod Ještědem s kozím sýrem přírodním s česnekem a také jablonecký minipivovar Volt se svým dvanáctistupňovým pivem. Přihlásil ho sládek Martin Palouš, který nám popsal, jak chutná, poslechněte si to. Minipivovar se přihlásil i do předchozích ročníků, uspěl ale až v tom letošním. Důvodem byl i fakt, že v minulosti soutěžil s pivem vyrobeným ze zahraničního chmele a nevyhověl tak podmínkám soutěže.

Nově udělené značky Regionální potravina Libereckého kraje:

  • krůtí klobása firmy Prominent,
  • "Prase na citronech" od Marka Pirocha
  • kozí sýr s česnekem z Farmy pod Ještědem
  • rakytníkový jogurt z farmy Volavec
  • borůvkovo-tvarohový dort z Ralska od Ivany Jablonovské
  • Prezidentský speciál 12° z Pivovaru Volt
  • Český česnek z Podkrkonoší Jana Hradeckého
  • Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku od Martiny Papežíkové
  • Učňovská houska ze Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu

 

Zdroj: ČTK

Podmínky soutěže

Přihlášený výrobek musí být vyroben v v Libereckém kraji a minimálně ze 70 % v něm musí být podíl místních surovin. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Komise posuzuje výrobek podle chuti, vzhledu, etikety a složení. Značku může výrobce používat na obalu po dobu čtyř let. Potřetí za sebou ji letos získali manželé Hradečtí pro svůj český česnek z Pokrkonoší. Ti také potvrdili, že značka je pro zákazníky důležitá a znamená pro ně důkaz kvality. Stejný názor má i Ivana Jablonská, která si v minulosti odnesla ocenění za zmrzlinu; letos zvítězila v kategorii cukrářských výrobků se svým borůvkovo-tvarohovým dortem.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.

autor: Jana Pšeničková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související