Nemocnice v Libereckém kraji omezují provoz a ruší neakutní zákroky. Které to jsou?

21. říjen 2020 10:12

Důvodem je nárůst pacientů s onemocněním covid-19. Na 11 odděleních Krajské nemocnice Liberec jich k 20. říjnu bylo 96. Počet pacientů za uplynulé 4 dny narostl dvakrát.

Čtěte také

Krajská nemocnice Liberec přestala 20. října s okamžitou platnosti provádět plánované operace. Největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji utlumilo také provoz ambulancí. Důvodem je výrazný nárůst počtu pacientů s covidem. České tiskové kanceláři to sdělil mluvčí KNL Václav Řičář. V Liberci bylo k 20. říjnu hospitalizováno 96 pacientů s covidem, téměř dvakrát více než před čtyřmi dny. „V tuto chvíli je covid-19 pozitivními pacienty s nutností hospitalizace obsazeno již 11 našich oddělení. Zároveň počítáme s uvolňováním dalších kapacit pro covid pacienty, kteří potřebují péči v nemocnici," uvedl Řičář.

Situace v dalších nemocnicích v kraji

KNL provozuje i nemocnice ve Frýdlantu a Turnově. Těch se podle Řičáře nové omezení nijak nedotkne. „Nejsou to nemocnice s covidovými pacienty," uvedl. Liberecká nemocnice je ale za současného stavu koronavirové pandemie schopna nadále poskytovat jen akutní péči. „O všechny pacienty v nebezpečí života nebo s nutnou návštěvou ambulance se samozřejmě i nadále postaráme," dodal Řičář.

Plánovanou péči omezují i další páteřní nemocnice v Libereckém kraji. Nemocnice v Jablonci nad Nisou přestala dělat neakutní výkony před týdnem. K 20. říjnu ukončila plánované operace na oddělení chirurgie a gynekologie i jilemnická nemocnice. K pátku 23. října ukončí činnost ortopedické oddělení v nemocnici v Semilech a lékařský i ošetřovatelský personál bude zčásti přesunut do Jilemnice pro posílení péče o covidové pacienty.

autoři: Jiří Jelínek , reČRoL | zdroje: ČTK , Krajská hygienická stanice Libereckého kraje
Spustit audio

Související