Nejlepší dřevorubci soutěží v Hejnicích. Takhle to umí s motorovkami

2. listopad 2017

Druhým dnem dnes 19. října pokračuje v Hejnicích na Frýdlantsku 20. ročník mezinárodní soutěže lesnických škol v práci s motorovou pilou Hejnický dřevorubec. Jak skvěle to mladí dřevorubci umí s motorovými pilami, se můžete přesvědčit na videu.

Ve středu se dvacítka mladých borců předvedla v technických disciplínách jako kácení, podložka rovný řez a kombinovaný řez. Kromě motorové pili, u které na čas měnily řetěz (ti nejlepší pod 20 sekund), se museli ohánět i sekerou a ruční pilou.

Odětvování – to se diváci mají na co těšit

Čtvrtek 19. října začne v půl desáté slavnostním zahájením a od deseti hodin se žáci lesnických škol utkají v divácky atraktivní disciplíně odvětvování. Mezi 11 a 12 hodinou se představí Martin Komárek a Martin Roušal s ukázkami z dřevorubecké soutěže. Soutěž Hejnický dřevorubec vyvrcholí kolem 14 hodiny vyhlášením výsledků a finále soutěže řezání ruční pilou.

Pro většinu soutěžících jde podle Jana Vachla, vedoucího hejnického pracoviště SŠHL Frýdlant o první závod, na kterém sbírají zkušenosti. Pořádající Střední hospodářskou a lesnickou školu Frýdlant na Hejnickém dřevorubci zastupují se startovním číslem 11 Daniel Tábořík a s číslem 17 Marek Ptáček. Jako host pak Dřevorubec junior 2017 Matěj Procházka.

Úspěšní absolventi hejnické pobočky frýdlantské školy jsou i mezi rozhodčími. Jsou to mistři republiky Jan Fazekaš a Martin Pňačka.

Dřevorubec junior 2017 v kategorii kácení Matěj Procházka

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.