Návrat do doby před-covidové. Do Jizerských hor se vrací školní „lyžáky“ a s nimi i život

13. leden 2022 11:10

Do Jizerských hor se po roční koronavirové pauze vrátily školní lyžařské výcviky. Učitelé je teď využívají nejen ke sportu, ale také ke stmelování kolektivů. A spokojení jsou i ubytovatelé a správci ski areálů, kterým se vrátili klienti.

Čtěte také

Spousta dětí na svazích i ve stopě a znovu obsazené lednové termíny v penzionech a chalupách. Do Jizerských hor se vrátil klasický začátek roku, na který tam byli zvyklí před epidemií koronaviru. Školy už zase mohou pořádat výcviky, což vyhovuje dětem i učitelům.

Čtvrťáci ze základní školy Na Šumavě v Jablonci nad Nisou už mají lyžařský výcvik za sebou, a teď je vystřídají sedmáci. Program kurzu bude podobný, nebude to zdaleka jen o sportu, jak vysvětlil ředitel školy Jan Kolář.

Školy využívají například svah v Bedřichově nebo na Severáku, tamní provozovatel Petr Bažant letos pozoruje, že se „lyžáky“ vracejí ve velké míře. Že už je kurzy znovu možné pořádat vítají nejen školáci, kantoři a správci ski areálů, ale také provozovatelé ubytování. Děti zkrátka vždycky patřily, hlavně na začátku roku, k pravidelným hostům a loni tu chyběly.

Školní lyžařské kurzy obvykle končívají na konci ledna, pak je v horách vystřídají rodinné pobyty hostů, kteří sem míří trávit jarní prázdniny.

Jak vidí letošní zimu se školními dětmi provozovatelé Šámalovy chaty a Prezidentské? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související