Nabízíme místo, které kultivuje a inspiruje, říká o Krajské vědecké knihovně v Liberci její ředitelka Dana Petrýdesová

9. říjen 2021

Týden knihoven pomalu končí, přesto i o víkendu nabízí spoustu zajímavých akcí. Například registraci dětských čtenářů zdarma, literární soutěž o zajímavé ceny, akci Rande na slepo nebo hru v šachy. Hostem Ivety Kalátová ředitelky Krajské vědecké knihovny v Liberci Dany Petrýdesové, která byla pátečním hostem ve vysílání Českého rozhlasu Liberec.

Synagoga v Liberci je součástí Krajské vědecké knihovny

„Knihovny se postupně mění z půjčoven knih na vzdělávací instituce. My máme takovou vizi, že knihovna je prostor, který nabízí možnosti pro vzdělávání, pro kulturu, pro diskuzi a setkávání, pro trávení volného času. Knihovna kromě půjčování knih nabízí různé způsoby, jak se sebevzdělávat,“ definovala současné postavení knihoven Dana Petrýdesová.

Podle ní se krajská knihovna zaměřuje nejen na problematiku čtení, ale i na digitální nebo mediální gramotnost. Knihovníci také pořádají různé přednášky, spolupracují i se základními a středními školami, vzdělávají také učitele.

A o čem byla ještě řeč?

Například o tom, jak přivést děti ke čtení, jaká je skladba čtenářů i jaký je zájem o audioknihy, nebo jací známí spisovatelé budou hosté na akcích i sociálních sítích Krajské vědecké knihovny v Liberci. Poslechněte si celý rozhovor s ředitelkou této instituce, Danou Petrýdesovou.

Spustit audio

Související