Burza knih, rande naslepo i amnestie zapomnětlivců. Týden knihoven v Libereckém kraji začal

4. říjen 2021 10:28

V pondělí 4. října začíná celonárodní Týden knihoven. Letos se koná už 25. ročník. Jaké akce si pro své čtenáře i další návštěvníky připravily knihovny v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V Krajské vědecké knihovně v Liberci nachystali řadu tradičních akcí, jako je třeba burzu knih a časopisů, a také rande naslepo, kdy vám knihovníci půjčí neprůhledně zabalenou knihu, jejíž obsah poznáte až po rozbalení doma. Liberecká knihovna také zahájí nový cyklus s názvem Knihomluvy, ve kterém budou knihovníci zpovídat známé liberecké tváře. Během celého týdne se budou moct noví dětští čtenáři přihlásit do knihovny zdarma, a to jak do hlavní budovy, tak i na všech pobočkách liberecké knihovny.

Tématem letošního ročníku Týdne knihoven je příroda. Krajská knihovna k tomu připravila několik akcí, například oblíbené čtení na různých místech Liberce – Literatour. „Bude číst 5 herců z Divadla F. X. Šaldy na pěti zajímavých místech. Budou to literární ukázky ze světa rostlin, stromů a parků,“ přiblížila ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

Čtěte také

Program připravily i knihovny v kraji. V Jablonci nad Nisou se zájemci můžou seznámit s Krkonošskou kuchařkou na besedě s autorkou Dankou Škárkovou. Českolipská knihovna připravila zajímavý program na svých pobočkách Na Ladech a Na Špičáku. V městské knihovně v Českém Dubu v rámci Týdne knihoven vyhlásili amnestii pro zapomnětlivé čtenáře, kteří mohou až do pátku vracet knihy bez poplatku za upomínky. Stejnou nabídku má pro své čtenáře také třeba knihovna v Železném Brodě.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio