Na tradice, svátky a zvyky pohlížíme trochu jinak, zve kastelán Valdštejnské lodžie na nejmenší světový festival

Valdštejnské lodžie je monumentální barokní památkou, jejíž součástí je letohrádek s terasou otevřenou do parku, kterým překvapivě vede železniční trať. Velkou pozornost budí i Čestný dvůr s hospodářskými staveními.

Slavnosti stromů, Čarodění i Divovánoce můžou v průběhu roku zažít návštěvníci Valdštejnské lodžie nedaleko Jičína.

„Na tradice, svátky a zvyky pohlížíme trochu jinak. Snažíme se akce dělat výpravně. Například v případě Čarodění jde o rozsáhlou hru, která se odehrává buď v útrobách lodžie, nebo v lese, kde se diváci i s dětmi můžou stát hrdiny toho příběhu. Na Slavnosti stromů děláme zase pravidelně korunovaci stromového krále, nebo královny, “ přibližuje dění Jiří Vydra, kastelán Valdštejnské lodžie.

Místo se od 6. do 8. září 2024 stane dějištěm 7. ročníku festivalu alternativní hudby a netradičního divadla Lodžie Worldfest 2024.

„Specifikum tohoto festivalu je, že se neodehrává jenom v té barokní památce, na terase, v lese, v parku, v kostele, který je pod Zebínem. Diváci mají mapku, a můžou navštěvovat koncerty, představení, které jsou i pro jednoho diváka, které jsou ukryté pod stromem, nebo na jiném ukrytém místě, takže je to velmi zážitkový festival. Podtitul je Nejmenší světový festival na světě,“ zve Jiří Vydra na nejbližší akci.

Jaké tajemství se skrývá pod dřevěnými žaluziemi monumentální stavby Valdštejnské lodžie? K čemu měla původně sloužit? Nakolik Albrecht z Valdštejna zasahoval do stavby? A co všechno se už podařilo zrekonstruovat. Poslechněte si záznam vysílání.

Spustit audio

Související