Na Štěpána bude na Prosečský hřeben zakázaný vstup. Myslivci budou lovit přemnožená divoká prasata

20. prosinec 2023 14:51

S přemnoženou černou zvěří bojují myslivci v Jablonci nad Nisou dlouhodobě. Prasata, kromě toho že můžou být nebezpečná, také ničí okolí. Lidé v Proseči na ně v minulosti často naráželi. Jablonecký magistrát se proto rozhodl už před dvěma lety situaci začít řešit. A od té doby myslivci už několikrát hony uspořádali. Naposledy na konci listopadu 2023.

Další termín odlovu je na Štěpána, v úterý 26. prosince 2023 od 9 do 13 hodin. Myslivci budou lovit ve třech lokalitách na Prosečském hřebeni. Postupovat budou od Výzkumného ústavu strojírenského směrem ke skládce do Proseče, potom od ulic Široká a U Tenisu směrem k rybníkům na Proseči a od památníku u Liazu na prosečskou rozhlednu. Informace také na oficiálním městském facebooku.

Při minulé honitbě vstupy do lesů hlídaly skoro všechny složky integrovaného záchranného systému. Podle ředitele Městské policie Jablonec nad Nisou a jabloneckého zastupitele za hnutí SPD Michala Švarce bude tentokrát vstupy hlídat jen několik strážníků. Lidem za porušení zákazu vstupu hrozí až desetitisícová pokuta.

Při odlovu divokých prasat totiž lidem hrozí hlavně zranění od odražené střely. Myslivci používají ostré zbraně s vojenskou municí. Podle Michala Švarce má střela smrtící účinek po dráze letu i několik kilometrů. Policisté proto apelují na lidi, aby na Prosečský hřeben nevstupovali, aby nedošlo ke zranění, nebo dokonce k nechtěnému úmrtí.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související