Tisíce nemovitostí bez zapsaného vlastníka. Na přihlášení zbývá pár dní, pak majetek propadne státu

19. prosinec 2023 10:55

Možná jste majitelem parcely, lesa, nebo pole, a ani o tom nevíte. Můžete totiž být vlastníkem některé z nemovitostí, u kterých stát hledá majitele. Ti mají čas na to, aby se o ně přihlásili, do 31. prosince 2023.

Čtěte také

Podle mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaely Tesařové je v katastru nemovitostí k 19. prosinci 2023 na 140 tisíc unikátních nemovitostí, které nemají správně zapsaného vlastníka. V drtivé většině se jedná o pozemky, těch je přes 138 tisíc, a zbytek jsou stavby.

„V Libereckém kraji je to přes 1 400 takových nemovitostí. Jedná se například o více než 2 hektary plochy v Oknech pod Bezdězem, v tomto případě o vlastníkovi v katastru chybí jakýkoliv údaj. V Libereckém kraji se také nachází například téměř 3 hektary lesního pozemku v Dolní Sytové, kdy má majitelka uvedenou pouze adresu, která odkazuje do Německa,“ uvedla Michaela Tesařová některé příklady.

Jak by měl někdo, kdo by mohl být majitelem například lesa, domu, nebo pole, postupovat, aby se o ně správně přihlásil? Co se dál stane s nemovitostmi, o které se nepřihlásí nikdo? Daří se vlastníky dohledat? Hlásí se lidé o nemovitosti, o kterých se domnívají, že by jim mohly patřit? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související