Doma pracovaly ve škole, v lékárně, nebo v kadeřnictví. Teď v hrádecké továrně balí dětské plínky

1. duben 2022 10:29

V továrně na výrobu dětských plenek a dalších hygienických potřeb Drylock v Hrádku nad Nisou pracují uprchlíci z Ukrajiny. Takzvaně „u pásu“ vedle sebe balí zboží do krabic učitelka, univerzitní studentka i kadeřnice. Ve výrobně natáčela redaktorka Eva Malá.

Uprchlíci z Ukrajiny pracují v hrádecké továrně

V balírně továrny na výrobu dětských plen Drylock Technologies v Hrádku nad Nisou vedle sebe pracují magistra farmacie, prodavačka, kadeřnice, univerzitní studentka, nebo personalistka. Jedno mají společné. Všechny utekly před válkou na Ukrajině a podařilo se jim velmi rychle najít ubytování i práci.

Výrobce hygienických potřeb nabízí uprchlíkům z Ukrajiny celkem 40 míst. Do směnného provozu prozatím nastoupilo 26 žen a šestnáctiletý syn jedné z nich. Jako baličky zboží v továrně jinak pracují téměř výhradně ženy.

Společnosti ukrajinským pracovníkům, kteří utekli před válkou, poskytla stejné mzdy a benefity, jako mají ostatní zaměstnanci. „Co mají jinak je to, že s nimi máme sjednané (zaměstnání na) doby určité na 6 měsíců, kterou rádi prodloužíme, ale my nevíme, co bude za 6 měsíců. Jedinou výhodu, kterou mají oproti našim zaměstnancům, je to, že na měsíc mají jízdenku na naše svozové autobusy zdarma,“ popsal vedoucí personálního oddělení Ondřej Kout.

Poslechněte si v reportáži Evy Malé, jak se ukrajinským ženám v továrně pracuje.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související