Zaslechli jste v podvečer ve Vratislavicích klavír? Ne, nejsou to halucinace…

Každý večer od sedmi hodin se z jednoho balkonu na sídlišti v Liberci – Vratislavicích nese do daleka podmanivá hudba. Všem pro radost tam hraje klavírista Robert Ferenc.

Čtěte také

Krásnými melodiemi chce podpořit všechny lidi, kteří bojují s koronavirem. Šestadvacetiletý hudebník vyrůstal v dětském domově, kde také objevili jeho talent. Z balkonu své tety se o něj teď dělí se všemi, kdo chtějí naslouchat. „Moje hraní je jako poděkování všem lidem na světě,“ říká Robert Ferenc. „Všem doktorům a zdravotníkům, hasičům i dobrovolným hasičům, pokladním v obchodech, nebo těm, kdo šijí roušky. Teď hraju jenom pro vás,“ dodává.

Jak ještě říká, nápad vznikl, když viděl video z Itálie, kde lidé z balkonů hrají pro ostatní. Rozhodl se to udělat taky, tady u nás. „Hraju hlavně melodickou hudbu, je to filmová hudba, popová hudba, myslím, že osloví hodně lidí. Tety v dětském domově mě vedly k hudbě. I mně to dělá radost, nabíjí mě, když vím, že to nabíjí i ostatní lidi,“ popisuje.

„Moje hraní je jako poděkování všem lidem na světe,“ říká Robert Ferenc

Roberta při jeho hraní nahrává na telefon jeho teta, Zdeňka Gáborová. Robert své koncerty vysílá každý den od 19 hodin živě na svém Facebooku, podívat se a poslechnout si talentovaného klavíristu z Vratislavic tak může každý.

autor: Lucie Fürstová

Související