Frýdlant hostil Krajské dožínky. Lidé na nich mohli ochutnat i letošní regionální Výrobky roku

Kozí sýr, žitný chléb, malinová marmeláda nebo třeba slivovice ze sudu. To je část oceněných potravin v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje. Farmáři, kteří letošní cenu získali, se v sobotu 31. srpna představili na Krajských dožínkách ve Frýdlantu.

Od pečiva a mléčných výrobků, přes nápoje, cukrovinky až po biopotraviny. Do letošní soutěže Výrobek roku se v Libereckém kraji přihlásil rekordní počet výrobců potravin. Odborná porota vybírala z celkem 123 výrobků.

Slivovice z Libereckého kraje

Jedna z nejdelších front byla u stánku destilérie ze Svijanského Újezdu, jejíž slivovice je jedním z oceněných výrobků roku. A protože slivovice není zrovna v Libereckém kraji typická, snažili se jí vyrobit jinak.

„My jsme ji dělali trošku jinou, tak aby byla typická pro tenhle region, takže je vypeckovaná. Protože od Humpolce dál se všechno dělá s peckami a od Humpolce sem se všechno dělá bez pecek, takže si myslím, že je úplně typická. A švestky tady běžně rostou,“ vysvětlil majitel destilérie Ondřej Dlabola. Příští tok ale nejspíš žádná slivovice z regionu nebude, úroda totiž zmrzla.

„Jsme úplně bez ovoce. Úplně. Máme 9 hektarů sadů a půjdeme tam tak jako s košíčkem pro jablka na štrůdl. Jinak není vůbec nic. Destilujeme vždycky minimálně rok dopředu, takže bude rok výpadek,“ uvedl Dlabola.

Pralinka alá skleněnka

Dalším oceněným výrobkem je pralinka s rakytníkem a levandulí. „Hledali jsme spojení co nejvíc regionální. Rakytník máme z Turnova, tam jsou velké rakytníkové plantáže, a levanduli máme z Raspenavy,“ přiblížil majitel pralinkárny Pavel Kunce. A protože jde o jabloneckou firmu, pralinky vypadají jako skleněnky.

„Opravdu každá z těch pralinek má svůj skleněný originál, podle kterého jsme to dělali. Sháněli jsme po muzeích, po sbírkách prodejní karty z Jablonexu, protože předci, kteří to sklo vyráběli, tak nám zanechali tolik, že by byla škoda na to nenavázat,“ prozradil pralinkář.

Voňavý žitný chléb

Velkému zájmu se také těšil stánek řemeslné pekárny z Velkých Hamrů a její vítězný žitný chleba. „Moc rád ho vyrábím. Pokud do toho dáte tu správnou surovinu, věnujete tomu chlebu čas a trošičku to naše know-how, které vám úplně nemůžu prozradit, tak ten chlebíček je nádherně pórovitý a má výbornou chuť i výdrž. Čtyři pět dní vydrží,“ smál se pekař Luboš Mašek.

Všechny oceněné potraviny mohli lidé na Krajských dožínkách ochutnat u jednoho ze stánků. Seznam vítězných produktů je k dispozici na stránkách Libereckého kraje.

Spustit audio

Související