Na farmářských trzích už nakoupíte. Kde to jde?

22. duben 2020 08:20

Obchody a další provozovny se v Česku budou postupně otevírají v 5 etapách, nejbližší datum je pondělí 20. dubna. To otevírají řemeslníci, autobazary a také farmářské trhy. Zjišťovali jsme podrobnosti.

Liberec

Farmářské trhy začnou v krajském městě příští týden. U obchodního centra Forum se tržnice otevře ve středu, v horním centru u radnice budou poprvé ve čtvrtek. Tržiště byla v rámci mimořádných opatření zavřená vládním nařízením od poloviny března.

02090469.jpeg

Zájem mezi prodejci je podle organizátora městské tržnice u radnice Ondřeje Červinky značný, přihlášených jich mají na čtvrteční otevření tržnice zatím 20. Prodávat se bude zelenina a ovoce, maso, uzeniny, živé ryby, mléko, marmelády, sirupy, pečivo či med. „Nebude to tak útulné, jak to bývá, mezery mezi stánky způsobí, že to bude roztažené na větší prostor, ale věřím, že se tomu nějak přizpůsobíme," uvedl Červinka. Mezi pravidla patří například dvoumetrové odstupy mezi stánky, každý stánek bude mít omyvatelný pult s dezinfekcí, která bude k dispozici i zákazníkům. Dvoumetrové odstupy by měli mít i zákazníci. „Budeme se snažit, aby udržovali odstupy. Do jaké míry se to bude dařit, ukáže až proces samotný," uvedl Červinka s poukazem na to, že se to nedaří ani v kamenných obchodech.

Na otevření se chystá i organizátor farmářských trhů u Fora. „Pracujeme teď na úpravě prostor a stánků, abychom splnili všechna pravidla," uvedla za obchodní centrum Lucie Blažková. Trhy v dolním centru Liberce budou poprvé 22. dubna, v nabídce budou podle Blažkové i sazenice a jarní květiny.

Turnov

Město Turnov farmářské trhy také obnoví. Jak uvedla mluvčí města Klára Preislerová, trhy začnou 25. dubna na náměstí Českého ráje. Lidé by na nich měli mít možnost každou sobotu od 7:30 do 12 hodin nakoupit čerstvé maso, uzeniny, ryby, mléčné výrobky a pečivo.

Česká Lípa

I v České Lípě otevřou od příští týdne pravidelné čtvrteční trhy na Škroupově náměstí. Ty se konají vždy od 8 do 13 hodin.

Jablonec nad Nisou

Od pátku 24. dubna se otevře tržiště u autobusového nádraží v Jablonci nad Nisou. Lidé si tak budou moci ve zpřísněných podmínkách nakoupit čerstvé zboží od farmářů. Tržiště bude v pátek otevřené od 6 do 14 hodin. Běžný provoz tržiště u jabloneckého autobusového nádraží je úterý a pátek od 6 do 14 hodin, v sobotu od 6 do 13 hodin.

autoři: Ivana Bernáthová , jij , reČRoL | zdroje: ČTK , Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související