Škroupovo náměstí v České Lípě čekají změny. Město připravuje architektonickou soutěž

20. září 2019 12:25

V České Lípě připravují obnovu Škroupova náměstí. Stavební práce by podle vedení města mohly začít do dvou let. Tamní zastupitelé už schválili seznam investic.

Mezi největší stavební akce bude v nadcházejících dvou letech patřit právě rekonstrukce Škroupova náměstí v centru města, které většinu týdne slouží především jako parkoviště. Vedení města má v tuto chvíli k dispozici výsledky průzkumu jeho podzemí. Ten měl určit rozmístění a hloubku základů kostela sv. Petra a Pavla, který v první polovině devatenáctého století zanikl po velkém požáru města. Výsledky poslouží v další fázi příprav stavebních prací, říká místostarosta Martin Brož z hnutí ANO.

„Chtěli bychom jít tím směrem, aby z náměstí vznikla klidová zóna,“ dodává místostarosta města. Dříve neslo náměstí název „tržní“ a pravidelně se zde konají farmářské trhy s mnohaletou historií. „Trhy tu v podstatě fungovaly už za dob první republiky, před první republikou, a my bychom chtěli na tuto tradici navázat,“ upřesňuje za vedení České Lípy Martin Brož.

V současné době je českolipské Škroupovo náměstí pokryto asfaltem, nicméně pod ním se kromě dlažebních kostek ukrývají také základy původního kostela, na jehož historii by podle místostarosty chtělo město při rekonstrukci rovněž poukázat. „Viděl jsem nějaké návrhy, kde byla třeba dlažba a v ní půdorys kostela,“ dodává místostarosta.

Spustit audio

Související