Aplikace 'Záchranka' zavolá 155 a pošle údaje o poloze zraněného

8. březen 2016

Záchranná služba dnes spustila novou aplikaci 'Záchranka'. V případě nouze má lidem usnadnit přivolání zdravotníků. Zvládne ale i odeslat přesnou polohu zraněného, pomoct s první pomocí nebo najít nejbližší pohotovost. Aplikace se dá stáhnout zdarma a je v češtině.

Při záchraně lidského života často rozhodují minuty. V aplikaci tak pro přivolání zdravotníků stačí stisknout jedno tlačítko.

Symbol červeného kříže podrží uživatel na displeji svého telefonu tři vteřiny. Pokud se splete, může ještě do pěti vteřin požadavek zrušit.

Aplikace poté odešle záchranářům nejen nouzovou zprávu, ale i polohu. Záchranáři tak dokážou zraněného rychle a snadno najít, i když sám neví, kde se nachází. Zároveň také vytočí číslo 155.

„Odeslání nouzové zprávy probíhá prostřednictvím datového spojení. Při neaktivním nebo nedostatečném datovém spojení je nouzová zpráva odeslána jako SMS,“ píše se na oficiálních stránkách k aplikaci Záchranka.

Důležité je ale mít na mobilním telefonu zapnutou polohu a také nechat si pomocí aplikace ověřit své telefonní číslo.

„Bez ověření telefonního čísla lze použít nouzové tlačítko pouze pro volání linky 155. Nouzová polohová zpráva nebude odeslána. Zdravotnická záchranná služba důrazně doporučuje provést ověření pro plnohodnotné využití aplikace,“ upozorňují stránky k aplikaci.

Záchranka má i několik dalších funkcí. Lokátor například ukazuje nejbližší lékařskou nebo zubní pohotovost a lékárnu. Součástí jsou i postupy první pomoci včetně interaktivního průvodce. Lidem má usnadnit pomoc třeba v případě bezvědomí, dušení, krvácení, otravy nebo podchlazení.

V nastavení aplikace mohou také uživatelé zadat informace o svém zdravotním stavu, alergiích nebo lécích. Údaje se poté odesílají v nouzové zprávě, zdravotníci je tak dostanou s předstihem. V nastavení také mohou lidé doplnit kontakt na osobu blízkou.

Aplikace záchranka je určená pro chytré mobilní telefony s operačním systémem Android a Apple iOS, je v češtině a zdarma. V internetovém obchodu Google Play, kde si mohou lidé aplikaci stáhnout, už lidé píší první recenze.

„Vypadá dobře, funkčnost mi potvrdil automat. Snad ji nebudu nikdy potřebovat,“ hodnotí jeden z uživatelů.

„Polohu najde dobře, ale neukazuje mi mapu a třeba nejbližší pohotovostní lékárnu 70km daleko,“ uvádí další z pisatelů.

Aplikace Záchranka
autor: ako
Spustit audio