FOTO: Horští záchranáři z celého Česka v Jizerkách cvičí na zimu

13. září 2018

Ošetřit rány, zastavit krvácení, poznat infarkt, umět přepravit zraněné z nepřístupného terénu. To jsou úkoly, které v praxi i na cvičeních řeší Horská služba. Desítky horských záchranářů z celého Česka se sjely tento týden do Jizerských hor, aby tam společně trénovali. V předstihu se připravují na hlavní, zimní sezonu.

Podle Jaromíra Forsta z horské služby Šumava velká školení rozhodně mají smysl

Pro horské záchranáře jsou kolem Slovanky připravené čtyři stanoviště, čeká je tzv. zdravotnické kolečko. „Na rozhledně je infarkt myokardu nebo angína pectoris. Záchranáři musí pacienta dostat dolů z rozhledny. Záleží na nich, jak to dokážou,“ popisuje horský záchranář Jaroslav Petrák, který je zároveň i pořadatelem. „Dole na křížové cestě je simulovaný pád cyklisty v bezvědomí s následným transportem. V táboře máme popáleniny 2. a 3. stupně a v lese je nešikovný dřevorubec, který si motorovou pilou způsobí řeznou ránu na stehně,“ doplňuje Petrák.

Simulovaný zásah v Bedřichově - záchrana tonoucího figuranta

Po úspěšném ošetření a transportu zraněných přichází na řadu konzultace s lékařkou Lucií Langovou, která si ověřuje vědomosti horské hlídky. Další simulované zásahy mají záchranáři v Bedřichově, kde se například na koupališti Dolina topí figurant.

Pro horské záchranáře jsou kolem Slovanky připravené čtyři stanoviště, čeká je tzv. zdravotnické kolečko

Podle Jaromíra Forsta z horské služby Šumava velká školení mají smysl: „Hned na místě se rozeberou případné chyby, kterých jsme se dopustili, nebo se naopak vyzdvihne to, co jsme udělali správně.“ Stejný názor má také Jiří Špaček z Orlických hor, který cvičné pobyty plné tréninku vítá. „Určitě jsou dobré, protože se modelové situace týkají nejen zdravotní stránky, ale i technických dovedností.“

Další velké cvičení čeká horské záchranáře zase na jaře.

autoři: Šárka Škapiková , Anna Dittrichová

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.