Muž obviněný ze žhářství policistům řekl, že požár v Národním parku České Švýcarsko založil úmyslně

13. červen 2023 10:41

Šestatřicetiletý muž z Krásné Lípy na Děčínsku, kterého policie obvinila, že zapálil Národní park České Švýcarsko, údajně založil požár úmyslně. Policistům řekl, že do lesa přinesl líh, nasbíral klestí a dokonce hledal místo, kde se oheň nejlépe rozhoří. Vyplývá to z dokumentů, které získal investigativní tým Českého rozhlasu.

Čtěte také

Požár Národního parku České Švýcarsko v červenci 2022 byl největším požárem v historii Česka. Údajný žhář v minulosti pracoval právě v tomto parku jako profesionální strážce. Bylo to v roce 2013, kdy zaskakoval za kolegu, který šel na rodičovskou dovolenou.

„V té době byl naprosto normální, chodil i do směn s německými strážci a byl naprosto spolehlivý, možná až moc,“ vzpomíná na něj jeho tehdejší kolega Václav Nič. A přidává příklad: „Likvidovali jsme kaštanovník setý, který se rozmnožil kolem Pravčické brány. A Jirka to dělal tak důsledně, až nad Hřenskem spadl ze skály a zachránilo ho to, že dopadl za stánek, kde leželo plno kartonových krabic.“

Muž později pracoval jako dobrovolný strážce parku, a to až do roku 2018, kdy musel odejít. „Jak dobrovolní, tak profesionální strážci musí naplňovat spoustu zákonných kritérií, aby tu činnost mohli vykonávat. On v nějakém okamžiku ztratil způsobilost vykonávat (činnost) dobrovolného strážce,“ potvrdil mluvčí parku Tomáš Salov.

Proč konkrétně muž musel skončit, mluvčí Salov nechtěl prozradit. Jednou z podmínek, které strážci musí splňovat, je ale například bezúhonnost. O tu muž v roce 2018 přišel, když mu soud v Děčíně dal podmínku za to, že se pokusil znásilnit kolegyni v centru pro drogově závislé, kde tehdy také pracoval. Dostal za to trest dva a půl roku podmíněně odložený na tři a půl roku.

Žhář a pohřešovaný. Případy se protly

V dubnu 2023 muž, obviněný ze žhářství, pohádal se svým otcem, v jeho domku v Rumburku na Děčínsku poničil kamna a akvárium, poslal otci výhrůžný dopis a zmizel. Když ho otec dva dny nemohl najít, obrátil se na policii a ta po něm začala pátrat.

Právě v té době v národním parku opět hořelo, během čtyř dnů postupně shořely tři posedy, dva krmelce, rekreační chata a rozhledna Vlčí hora. Policisté předpokládali, že je zapaloval někdo, kdo se v parku dobře vyzná a pátrali mezi současnými i bývalými zaměstnanci.

Když se dozvěděli, že se pohřešuje muž, který před časem býval strážcem parku, zaměřili se na něj. Na konci května 2023 ho obvinili a soud poslal do vazby.

Čtěte také

Proč obviněný založil velký požár v Českém Švýcarsku v létě roku 2022, zatím není úplně jasné. V dokumentech, které Český rozhlas získal, se píše jen to, jakým způsobem požáry údajně zakládal. Podle jeho slov na mysliveckých posedech zapaloval matrace nebo koberečky, někdy si přinesl suché seno nebo časopis.

Historicky největší požár v Česku, v červenci 2022, založil tak, že si přinesl líh a klestí a našel místo, kde se oheň nejlépe rozhoří. Proč to udělal, se tam nepíše. Jeho otec ale mluvil o psychických potížích, když nahlašoval jeho zmizení.

Investigativního tým Českého rozhlasu otce muže vypátral, on ale žádost o rozhovor odmítl a jen řekl, že jeho syn určitě nic nezapálil. Jeho údajné psychické problémy komentoval slovy, že byl tehdy jen trochu nervóznější.

Spustit audio

Související