Mráz a vítr a také teplo a sucho. Jaro z pohledu farmáře

21. květen 2020

Pro všechny, kdo hospodaří, je jaro nejdůležitější částí roku. A je jedno, zda máte malou zahrádku nebo lán polí. Náš redaktor se vydal podívat na jeden ze statků, a zeptat se farmáře Petra Macháčka, jak letošní jaro ovlivní úrodu.

Farmáři si letos na jaře užili už ledacos. Přitom hlavně na průběhu jara záleží, jaká nás čeká úroda. Redaktor Jaroslav Hoření se vydal na ekostatek v Huntířově na Železnobrodsku za zde hospodařícím Petrem Macháčkem s otázkou, jak letošní jaro hodnotí.

Petr Macháček na svém statku v Huntířově

„Celé to jaro bylo takové zvláštní, na začátku bylo teplo a pak se ochladilo, tak jsme trochu otáleli s výsadbou,“ říká farmář. A jak to vidí s vláhou? „Když se podívate na louky, tráva je pořád nižší a řidší, není to dobré,“ ukazuje. „Letošní mrazy příliš nepoškodily kvetoucí stromy, takže pod úrodou by měly praskat větve, jahody a brambory jsou taky pěkné, úroda bude dobrá,“ těší se.

Petr Macháček se těší na dobrou úrodu

Na farmě má také fóliovníky, kde pěstuje saláty, cibuli, kedlubny, papriky. I s fóliovníkem byl ale problém, převrátila ho vichřice Sabina, museli ho tedy postavit znovu. I přesto to ale vypadá, že ovoci a zelenině se letos na statku u Macháčků v Huntířově na Železnobrodsku zatím daří. Tak snad je vše v pořádku i na vašich zahrádkách a políčkách.

Kvetoucí stromy prý letos na jaře mráz nepoškodil
Spustit audio

Související