Motorka ze dřeva jako maturitní práce. Zbývá vymyslet vhodný motor

14. červenec 2020

Sklářská škola v Železném Brodě se může pochlubit řadou úspěšných absolventů. Jeden z nich teď dokonce navrhl motocykl. Inspirovala ho Jawa jeho babičky.

Sklářská škola v Železném Brodě přijímá ročně do prestižního oboru produktový design 8 studentů. Mezi jejich absolventy patří i Roman Mareš. Devatenáctiletý student jako svou závěrečnou práci sestrojil motorku, která na první pohled zaujme svou netradiční kapotou z překližky. K vytvoření ho inspirovala značka Jawa. Jak dlouho na ní pracoval a jaké s ní má další plány, přímo v jeho dílně zjišťovala naše redaktorka.

Prototyp motorky sestrojil Roman Mareš jako maturitní práci

Roman Mareš z Vitanovic u Turnova pracoval na vytvoření prototypu stroje poslední dva roky. Vymyslet musel hlavně to, jak ji ohnout do požadovaného tvaru. Zatímco na zrenovovaném „pařezu" po babičce Roman jezdí, na jeho vlastní motorce to nejde, nemá zatím motor. Teď musí nějaký vhodný vymyslet, rád by vyvinul elektro.

Studenta chválí i jeho ateliérový vedoucí na železnobrodské škole Tomáš Rýdl. Motorka má podle něj šanci na úspěch. Model motorky je součástí výstavy k 100. výročí železnobrodské školy, která minulý týden začala v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, vidět ho tam můžete do konce října.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související