Čechie-Böhmerland: Rodinná motorka, která měla nahradit automobil

9. červenec 2020

Stroje začal v Krásné Lípě na Děčínsku a v Kunraticích u Šluknova téměř před sto lety vyrábět Albin Hugo Liebisch. Teď jeden z nich vystavuje liberecké Technické muzeum.

Nápad na motorku, která by svezla všechny členy rodiny na výlet, vlastně přišel od konstruktérovy manželky. V Krásné Lípě na Děčínsku a v Kunraticích u Šluknova je už za první republiky začal vyrábět Albin Hugo Liebisch. A nejdelší sériově vyráběné motorky světa se mu opravdu povedly, sběratelé si Čechií cení dodnes. Jeho stroje měly na délku i přes tři metry. V Liberci je teď k vidění o něco kratší, zrenovovaný stroj. Zapůjčil ho sběratel z Nové Paky.

Stroj na výstavě slavnostně odhalil Tomáš Kysela, předseda spolku Technického muzea:

Redaktorka Lucie Fürstová měla možnost si Čechii vyzkoušet

Podívat se na něj byla naše redaktorka Lucie Fürstová a, přesto, že sedat si na vystavené exponáty je obvykle zakázané, měla možnost si ho i „vyzkoušet“…, poslechněte si to. Nadšenci ze spolku, který Technické muzeum v Liberci provozuje, rádi vystaví i další Čechii, pokud jim ji nějaký sběratel zapůjčí.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.