Mnoha druhům žab hrozí vyhynutí. Světový den žab má proto upozornit na potřebu ochrany těchto obojživelníků

20. březen je Světovým dnem žab. Po celém světě se konají akce s cílem chránit tyto obojživelníky a upozornit na jejich ohrožení. Je tomu tak i v Krkonoších, kde v čase žabího tahu staví ochránci přírody podél silnic zábrany. Díky nim pak mnoho žab neskončí pod koly aut.

Zábrany u silnic staví ochránci přírody z kolíků a tvrzené fólie. „Žáby se vrací ze zimovišť, tedy z lesa, z pod kamenů, z pod pařezů, do svých trdlišť, kde chtějí založit novou generaci,“ přiblížil Dan Bílek ze Správy Krkonošského národního parku. Žáby migrují do svých mělkých tůní, které začíná prohřívat jarní slunce. Jejich trasy se ale často kříží s lidskými silnicemi.

„Proto stavíme tyto zábrany, aby se žáby nedostaly na onu komunikaci. Pohybují se podél fólie a na konci na ně čeká kbelík, který je zapuštěn v zemi. Jednou denně to chodí strážce kontrolovat a přenáší žáby na druhou stranu silnice,“ popsal Dan Bílek. V oblasti Krkonoš jsou podle něj dva druhy žab - ropucha obecná a skokan hnědý.

Pracovníci Správy KRNAP už mají vytipována místa, kde jsou žabí plůtky zapotřebí. Jedno je i ve Vrchlabí u letiště, kde je na silnici hustý provoz a na druhé straně malý rybník. S pomocí dobrovolníků tam proto ochránci přírody plánují postavit zábrany, a to v neděli 26. března od půl desáté dopoledne.

„Doufáme, že přijde co nejvíc lidí, protože každá ruka je dobrá. Doporučujeme hlavně pracovní oblečení a ideálně holínky i pracovní rukavice. Vše ostatní bude na místě připraveno,“ nastínila Eva Müllerová ze Správy Krkonošského národního parku. Žabí tah může trvat několik dnů, ale může se protáhnout třeba až do května.

autoři: Eliška Pilařová , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související