Děti z hasičských kroužků se pokusí o rekord v dálkovém vedení vody. Hadicemi propojí Nový Bor, Radvanec a Sloup

12. červen 2024

Setkání u mikrofonu tentokrát bylo trochu o sklářství a trochu o dobrovolných hasičích. Hostem krajské starostky dobráků Jiřiny Brychcí totiž byl manažer sklářské firmy a dobrovolný hasič David Sobotka.

V civilním životě pracuje David Sobotka jako projektový manažer ve firmě známého sklářského výtvarníka Jiřího Pačinka a má tak mimo jiné na starosti turisticky oblíbený Křišťálový chrám. Tak se přezdívá stálé expozici skleněných děl v prostorách Kostela Povýšení svatého Kříže v Kunraticích u Cvikova. Momentálně například organizuje sbírku na záchranu věže klasicistní památky.

David Sobotka se angažuje itaké jako dobrovolný hasič. V současnosti je jedním z pořadatelů pokusu o nový rekord v dálkovém vedení vody, o který se chtějí pokusit děti z hasičských kroužků.

„V loňském roce mě zavolaly děti z našeho hasičského kroužku ve Sloupu v Čechách a říkají, 'strejdo Davide, my bychom se chtěly inspirovat už přes 20 let starým rekordem dospěláků a chtěly bychom udělat dětský rekord v dálkovém vedení vody',“ přiblížil Sobotka, jak celá akce vznikla.

„V sobotu 15. června ve 13 hodin se pokusíme se zhruba čtyřmi stovkami dětí z České republiky, z Německa, z Polska, protože žijeme v trojúhelníku Nisa, o nový národní rekord v dálkovém vedení vody. Ale pozor, provedený malými dětmi, hasiči ve věku 4 až 15 let,“ prozradil víc o akci host Jiřiny Brychcí.

„Dospěláci budou v roli supervizorů, nesmí se tzv. dotknout v rámci uznání rekordu toho vlastního hadicového vedení. Mohou pouze pomáhat u čerpadla, protože samozřejmě chápeme, že čerpadlo je velice ne nebezpečná, ale prostě technická záležitost. Takže tam bude ta funkce dospělého možná jedním prstem ku pomoci, ale jinak skutečně všechno děti,“ doplnil Sobotka.

Pokus o rekord bude pod dohledem Agentury Dobrý den z Pelhřimova, která tuzemské rekordy zaznamenává. A tam zatím dálkové vedení vody v provedení a rozsahu, v jakém je nyní plánují dobrovolní hasiči na Novoborsku, nemají.

„Proto jsme se rozhodli, že propojíme obec Sloup v Čechách s obcí Radvanec a s městem Nový Bor, a pak se voda po 10,2 kilometrech vrátí zpátky do sloupského koupaliště,“ dokončil Sobotka.

autoři: Jiřina Brychcí , reČRoL
Spustit audio

Související