Mimo displeje je doba lepší, než se zdá. Pořád potkáte lidi, kteří poděkují, nebo poradí, myslí si starosta Hejnic

Na severním úpatí Jizerských hor leží město Hejnice, kterým protéká řeka Smědá. Hlavní dominantou malebného města je bazilika Navštívení Panny Marie a další pamětihodnosti. Co dělá radost i starost tamním obyvatelům, co se podařilo a jaké mají plány, prozradili starosta Jaroslav Demčák a místostarostka Lucie Podhorová.

Zleva: Starosta Hejnic Jaroslav Demčák (SLK), moderátor Jakub Marvan, místostarostka Lucie Podhorová (Živé Hejnice)

„Z pozice starosty je mým nejoblíbenějším místem úřad. Jako občan Hejnic mám nejradši Poustevníkův kámen. To je vyhlídka nad Hejnicemi, nejdostupnější místo, odkud je vidět Hejnice jako na dlani, a také okolní Jizerky. Je nádherné pozorovat, jak se hory během roku mění, jak se barví bučiny, i co dokáže počasí,“ odpovídá starosta Jaroslav Demčák na otázku, kde to má ve městě nejraději.

Práce starosty je podle něj spojením radostí i starostí. „Je potřeba vždycky najít vyvážení, co si z toho člověk vezme. Jak se mění doba a jak se společnost spíš setkává na sociálních sítích, tak to může vypadat, že ta doba je třeba horší, ale myslím si, že ve skutečném životě, mimo displeje, je to doba pořád nějakým způsobem dobrá. Dobrá v tom, že pořád potkáte lidi, kteří vám dokážou poděkovat, poradit, kteří se dokážou s vámi zasmát,“ myslí si.

Hejnice jsou ideální místem pro pěší turistiku, v zimě také pro běžkaře. „Tomu, kdo přijede do Hejnic, bych určitě doporučila navštívit naše nové informační centrum ve vestibulu městského kina, je otevřené od pondělí do neděle od 9 do 17 hodin, tam získáte informace, kam se vydat,“ radí případným návštěvníkům obce místostarostka Lucie Podhorová.

„Krásná je procházka zasněženou krajinou na vodopády, buď Černého potoka, nebo Velkého a Malého Štolpichu,“ dodává.

Co se v Hejnicích za poslední roky povedlo a co nového město chystá? Jak funguje tamní nový Poesiomat před bazilikou? A jaký bude v Hejnicích advent? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související