Předsevzetí zavádějte postupně, ke každému jídlu si dejte aspoň kousek zeleniny, radí nutriční poradkyně Irena Šedivá
Mnoho lidí si s novým rokem dává předsevzetí, že začne zdravěji žít. Co to ale znamená, a jaký jídelníček si sestavit, se Iveta Kalátová zeptala liberecké nutriční poradkyně Ireny Šedivé.
Častým jevem jsou podle ní takzvaní ledňáčci, jak říká lidem, kteří si sami naordinují nějaký druh diety, která jim ale vydrží právě jen v lednu.
„Omezí většinou lepek, cukr, mléčné výrobky. Vydrží to 14 dní, pak vymete špajz, protože ten člověk je vyhladovělý, psychicky úplně na dně, a ještě k tomu se ráno probudí a má na sebe vztek, že to zase nedopadlo,“ přiblížila nutriční poradkyně.
„Jestli to má vydržet, tak to nemůže být dieta, ale musí to být změna nebo úprava životního stylu. A postupně se dostávat k těm lepším zítřkům, ale v tomto případě proloženým lehkou stravou, pohybem a samozřejmě příjemným prostředím kolem sebe, který je založený na vztazích,“ poradila Irena Šedivá.
Jak přejít na zdravější životní styl
„Po novém roce bychom měli hlavně být na sebe hodní. Ta předsevzetí zaimplementovávat do našich životních stylů pomalu a navedla bych posluchače do jednoduchých rad typu: Ke každému jídlu aspoň malinký kousek zeleniny. Postupně se propracujete k tomu, že pak té zeleniny možná budete mít víc než těch původně prvních potravin. Vyhněte se smaženým věcem, tučným omáčkám, tučným nebo zahuštěným polívkám, ale spíš volte lehčí zeleninové záhřevné polívky,“ dala několik tipů Irena Šedivá.
„Hodně spěte, myslete na to, že musíme dodržovat zdravý pitný režim. To znamená, pokud možno bez nealkoholických a neslazených nápojů. A přidejte pohyb, stačí nám těch 150 minut za týden, což je nějakých 21 až 22 minut za den, rychlejšího, svižnějšího pohybu. Takže držím moc palce,“ zakončila nutriční poradkyně.
Jakým potravinám se vyhnouzt, když máte zvýšený cholesterol. Jak kombinovat nezdravá jídla se zdravými potravinami. Jak se liší zimní a letní jídelníček. Jak často denně jíst, i o tom mluvila ve studiu Českého rozhlasu Liberec nutriční poradkyně Irena Šedivá. A přidala i několik osobních receptů.
Související
-
Potravinová banka Libereckého kraje přijala loni zhruba 560 tun potravin a drogerie
Potravinová banka Libereckého kraje má za sebou úspěšný rok. Pro své klienty získala o asi 70 tun potravin víc předloni. Předběžný odhad za rok 2024 je zhruba 560 tun.
-
Novoroční přípitek skotskou? Jaká je ta pravá a jak se vyrábí
Možná si o silvestrovské půlnoci nebudete připíjet sektem, ale pravou skotskou whisky. Jaká má ta pravá skotská být a jak se vyrábí, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.
-
Bandorová bába s mákem
V dobách našich babiček byl počátek roku pro hospodáře obdobím pozorování počasí. Jaké pranostiky tak vznikly a jak upéct bandorovou bábu s mákem?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka