Milan Kroupa vystoupil z hnutí ANO. K odstoupení z postu primátora Jablonce nad Nisou nevidí důvod

18. září 2019 08:53

Jablonecký primátor Milan Kroupa vystoupil z hnutí ANO. Hlavním důvodem je podle něho rozpad koalice ve městě, který v polovině srpna odstartoval jeho střet zájmů a odvolání dvou radních.

Kroupa uvedl, že z hnutí ANO odešel na vlastní žádost. Hlavním důvodem je podle něho rozpad koalice, což považuje za své osobní selhání.

„Vystoupil jsem proto, že jsem nebyl schopen udržet koalici. A rozhodně nejsem politický cestující, nikam přestupovat nebudu. Stále zastávám ideály hnutí ANO, ale budu vystupovat nezávisle,“ řekl v úterý primátor města Jablonec nad Nisou.

Milan Kroupa na jedné straně stojí v čele Jablonce nad Nisou a na druhé je jednatelem společnosti Grepa Networks, která chce po městu dva miliony korun za provoz městského kamerového systému v letech v letech 2016 až 2018. Kroupa nechal dokonce kamery o prázdninách demonstrativně vypnout, aby dokázal, že je jeho firma ovládá. Město tak bylo na několik hodin zcela bez dohledu kamer.

Čtěte také

Případu se věnovali i reportéři Radiožurnálu, kteří získali maily, které ukazují, jak střet zájmů vypadá v praxi. Například primátor navrhl smlouvu, kterou by podepsal on jako zástupce města a jeho manželka jako jednatelka jeho firmy

Kroupa přiznává, že je ve střetu zájmů. Počítá s tím, že dneska by mohl o svůj post přijít. „Já tedy z dovolením, protože jsem ve zřejmém střetu zájmů, opustím toto křeslo, abych ho neušpinil střetem zájmů, a stoupnu si dopředu, abyste se mě mohli ptát. A po tuto dobu, kdy tam budu stát, mě prosím nepovažujete za primátora města,“ oznámil na červnovém zasedání jabloneckého zastupitelstva primátor Kroupa. Následně opustil svoje místo, popošel o pár kroků dál a prohlásil, že teď bude na chvíli jednatelem firmy Grepa Networks, kterou vlastní a která chce po městu přes dva miliony korun.

„….to je tedy dost úžasně pikantní situace,“ komentoval to sám primátor a zeptal se tajemníka, zda si na něco takového pamatuje. Ten jen zavrtěl hlavou.

Primátor a jednatel v jedné osobě

Celý spor spočívá v bizarní situaci, kdy na jedné straně stojí soukromá společnosti Grepa a na straně druhé město Jablonec. Obě strany tvrdí, že mají vzájemné dluhy a nevyrovnané pohledávky. Jenže obě strany jsou zároveň reprezentovány jedním člověkem. Primátorem.

„My jsme panu primátorovi přestali důvěřovat, máme spolu problém komunikovat a ohrožuje to zodpovědnost za rozhodnutí u velkých projektů, které nás čekají,“ říká například koaliční partner a náměstek za Piráty Jakub Chuchlík. Jak takové vládnutí vypadá v praxi, ukazuje třeba tato bizarní situace. Aby primátor jako zástupce města a řádný hospodář zjistil, zda a kolik město firmě Grepa za provoz kamerového systému dluží, zadal si znalecký posudek. Jenže podklady k němu posílal znalci mailem sám Kroupa – tentokrát ale jako jednatel firmy Grepa.

„Dobrý den, přikládám aktuální tabulku výkonů. GREPA dodává městu 3 služby,“ napsal Kroupa 10. dubna 2019 právníkovi města, který je obratem poslal znalci. Korespondenci má Radiožurnál k dispozici. 

„Co je na tom za problém? Jediný člověk, který dokáže poskytnout tu informaci, jsem technicky já,“ zdůvodňuje Kroupa, proč podklady zasílal on.

Na základě znaleckého posudku připravilo město několik dohod o narovnání. V reálu smlouva vypadala tak, že ji měl podepsat primátor se svou manželkou. Na jedné straně smlouvy je totiž uvedena jednatelka Grepy Marcela Kroupová a na druhé pak její manžel Milan Kroupa, jako zástupce města. Kroupa přiznává, že je to bizarní, ale prý se od začátku střetem zájmů netajil.

„Já jsem od začátku upozorňoval, že tlačit mě do situace, že jako jednatel bude vystupovat moje žena, je úplně hloupé. Moje manželka je tam jen pro formu, aby měla firma druhého jednatele, ona rozumí fitness a kráse těla, ale datovou techniku dělám od roku 98 já,“ vysvětluje svérázně Kroupa, jak je možné, že podepisuje jako představitel města a z titulu své funkce řádného hospodáře smlouvu se svou ženou.

Jak obejít zákon o veřejných zakázkách?

Nakonec to nebyl podpis manželů, co vedlo k tomu, že koalice návrh na vyrovnání neschválila. Polemika se strhla hlavně o ceně. Nejprve totiž Kroupa předložil návrh, že se město zavazuje, že zaplatí firmě Grepa necelých šest milionů korun bez DPH. Jenže město takovou sumu odmítlo dát. A to s odůvodněním, že by došlo k porušení zákona o veřejných zakázkách. Z původních šesti milionů se tedy nakonec staly dva, ovšem Kroupa jako jednatel firmy žádal i o odpuštění věcných břemen pro kabely položené jeho firmou v městských pozemcích.

A jak se z šesti milionů staly dva? „To je úplně jednoduché. Já musel operovat s cenami obvyklými. Já potřeboval, aby to zastupitelstvo odmítlo. Aby bylo jasné, že s tím nesouhlasí. A my jsme se mohli vrátit na začátek. A já sem řekl, pojďte to vyřešit, Grepa se prodává, bude se o to soudit, bude to stát město daleko víc peněz,“ argumentuje Kroupa, proč chtěl obejít zákon o veřejných zakázkách. Podle zákona jsou totiž dva miliony hraniční částkou, která se do konce roku 2019 nemusí soutěžit.

Primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa

Kvůli vypnutí kamer ho prověřuje policie

Jenže tehdejší koaliční zastupitelé argumentovali, že nemohou nic vyplatit, když město nemá smlouvu s Kroupovou firmou. Podle Pirátů požadoval Kroupa platbu za služby, které nejsou žádným způsobem doložené. Aby primátor ukázal, že firma městský kamerový systém zcela ovládá, tak kamery o prázdninách demonstrativně vypnul. Město tak bylo na několik hodin zcela bez dohledu kamer.

Čtěte také

„My jsme chtěli vědět, jak je možné, že tam figuruje společnost Grepa, když o tom nejsou téměř žádné záznamy. Ať nám primátor doloží, jak to reálně je a my se dobereme pravdy. Neměli jsme dost podkladů, abychom to zpochybnili ani potvrdili. A tak se stalo, že pan primátor z ničeho začal něco ťukat do počítače a prohlásil, tak a je to vypnuté. Bylo to tak absurdní, že se tomu snad nechtělo ani věřit,“ kroutí hlavou zastupitel Štěpán Matek z hnutí Společně pro Jablonec, kterého ODS spolu s ANO odvolaly na minulém zasedání zastupitelstva z postu náměstka.

Kvůli vypnutí kamer primátora prověřuje policie. A to na základě trestního oznámení, které na něj podalo Sdružení místních samospráv. „Já se věnuju regionální politice 20 let a s takovým kolosální střetem zájmu jsem se ještě nesetkal. My jsme dávali takové trestní oznámení na konkrétního představitele města vůbec poprvé, z principu hájíme obce a města. Na druhou stranu, když ale vidíte takto flagrantní porušení zájmu těch obcí, tak jsme k tomu museli přistoupit,“ říká šéf sdružení a europoslanec Stanislav Polčák ze Starostů a nezávislých.

Vyjádření policie ohledně trestního oznámení na primátora Jablonce Milana Kroupu.

Podle něj se policisté zahájili úkony trestního řízení a prověřují, jestli nedošlo k trestnému činu vydírání a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. „Věc je v šetření a já nemám, co bych k tomu sdělila,“ říká šéfka jabloneckých státních zástupců Dagmar Těhníková.

Údajný dluh města vůči primátorově firmě je ale jen jedna strana problému. Grepa podle zastupitelů zřejmě dluží i městu, a to za to, že na jeho pozemcích vedla optické kabely. „Přes opětovné žádosti nám nebyla doložena žádná informace, ze které by bylo patrné, zda tam nejsou kabely na černo a kde vlastně jsou,“ říká zastupitel Matek.

Koaliční krizi dnes budou řešit zastupitelé

Zastupitelé z řad Pirátů a hnutí Společně pro Jablonec kvůli tomu včera podali trestní oznámení na podvody podezření kolem zakázky. O tom, zda Kroupa setrvá na postu primátora, se rozhodne dnes. Faktem ale je, že střet zájmů v Jablonci není nic neobvyklého. Když se hlasovalo o rozpočtu, tak se podle dokumentu ze 30 zastupitelů 22 přihlásilo, že je ve střetu zájmů.

Na dnešním zasedání zastupitelů plánují některé kluby navrhnout Kroupovo odvolání. On sám k odstoupení z postu primátora nevidí důvod. V polovině srpna vyvolal koaliční krizi střet zájmů primátora Milana Kroupy z hnutí ANO a odvolání dvou radních za Společně pro Jablonec. Právě doplnění počtu radních by mělo být jedním z bodů jejich zasedání. Jednat by měli také například o dotaci na rekonstrukci a dostavbu tramvajové trati.

Jednání začíná dnes, ve středu 18. září, od 13:00 hod.

autoři: Šárka Škapiková , jk , mch | zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související