Město Liberec přispěje lidem v Hanychově na stavbu kanalizace. Tamní domy pak bude možné zkolaudovat

27. září 2021 12:13

Vlastníkům 24 domů v Březnické ulici v Dolním Hanychově chybí dešťová kanalizace. Objekty kvůli tomu léta nemají kolaudaci. Majitelům jednotlivých domů teď liberecká radnice přispěje podle náročnosti stavby částkou 15 a 50 tisíc korun. S vyústěním kanalizace jim pomůže na žádost města soukromý developer, který v lokalitě staví.

V části Březnické ulice v Liberci zatím chybí dešťová kanalizace. Jde o lokalitu, kde před lety vznikla řada rodinných domů a kvůli chybějící kanalizaci nastal problém s jejich kolaudací. Město teď přichází s projektem, kdy lidé, kterých se to týká, zaplatí vždy svou část kanalizace a město jim na to finančně přispěje. Jednotliví majitelé domů budou stavebníky vždy své konkrétní části potrubí a přípojky.

Radnice připouští, že za vzniklou situaci vlastně může. Jde o problém z minulosti. Před zhruba 17 lety město převzalo od developera silnici, pod kterou kanalizace nebyla, a lidé tak nemohli své domy napojit. Není možné je tedy zkolaudovat a v takovém případě ani například prodat.

Poblíž v současnosti staví jiný investor a na jeho kanalizaci by se lidé mohli napojit. „Tento investor je (majitele domů) pustí do své dešťové kanalizace, a lidem nezbývá, než si tu dešťovou kanalizaci vybudovat. Město se k tomu ale nestaví zády, dáme jim na vybudování kanalizace příspěvek,“ upřesnil náměstek libereckého primátora Jiří Šolc ze starostů pro Liberecký kraj.

Kdo na příspěvek dosáhne a jak bude vysoký

Příspěvek dostane celkem 24 majitelů domů v Březnické ulici. Částky se budou lišit. Polovina domů je podle náměstka Šolce snadno napojitelná, těm město přispěje 15 000 korun. Pro druhou polovinu to neplatí, tito lidé dosáhnou na částku 50 000. Magistrát připouští, že celkové náklady to majitelům domů nepokryje. Příspěvek od města bude stačit na 30, respektive 44 % ceny stavby.

Spustit audio

Související