Volební lístky, hlasování v karanténě, voličský průkaz: Kde a jak volit, a co k tomu je zapotřebí

23. září 2021 10:08

V pátek 8. a v sobotu 9. října se v Česku uskuteční volby do Poslanecké sněmovny. Odpovědi na praktické otázky zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Volební lístky

V týdnu od 20. září by lidé už měli dostávat platné volební lístky do svých poštovních schránek v místě trvalého bydliště. Podle zákona je musí každý volič takto dostat nejpozději tři dny před začátkem voleb, na jejich doručení mají úřady čas do úterý 5. října.

Pokud ani po tomto termínu volič volební lístky z nějakého důvodu nedostane do schránky, může si je vyzvednout na příslušném obecním úřadě. „Ve dnech voleb mu je také může vydat okrsková volební komise,“ doplnila Pavlína Kroupová z Krajského úřadu Libereckého kraje.

Volič v „covidové“ karanténě

Krajský úřad Libereckého kraje, stejně jako při minulých volbách, zajistí 4 venkovní volební stanoviště. Na nich se bude volit v předtermínu, a to pouze ve středu 6. října od 8 do 17 hodin. Tímto způsobem mohou lidé volit v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Semilech.

V Semilech bude navíc možnost volit z auta v předstihu nejen své poslance, ale vyjádřit se také v obecním referendu, které na termín parlamentních voleb vypsala obec Chuchelna; týká se možné těžby v tamním lomu.

Volby doma, nebo mimo bydliště

Pokud z nějakého důvodu musí lidé volit doma, musí o návštěvu volebních komisařů s přenosnou volební schránkou požádat nejpozději do čtvrtka 7. října do 20 hodin a to telefonicky. Číslo krajský úřad zveřejní na svých stránkách v sekci Volby.

Čtěte také

Pokud se někdo chystá v době voleb například na plánovaný zákrok do nemocnice, je potřeba se přihlásit na volební listinu nejpozději do pátku 1. října. Bez toho pak může volit jen v případě, že bude mít voličský průkaz. O něj se dá písemně požádat nejpozději sedm dní před termínem voleb, tedy do pátku 1. října, nebo osobně u příslušného obecního úřadu do 6. října, 16 hodin. To se týká také lidí, kteří budou v termínu voleb mimo místo svého trvalého bydliště.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související