V Liberci začaly takzvané sdružené rekonstrukce ulic. Stavbaři se postupně objeví v 6 částech města

17. duben 2023 15:38

Na takzvaně sdružené investice, kdy se kromě oprav silnic, chodníků nebo veřejného osvětlení počítá i s rekonstrukcí plynovodu, kanalizace a dalších inženýrských sítí, město vydá téměř 65 miliónů korun.

Čtěte také

Od 17. dubna 2023 začala rekonstrukce Oldřichovy ulice v centru města. Stavbaři mají v plánu opravit úsek od Hraniční ulice po parkoviště u obchodu Billa. Počítá se tam i s rekonstrukcí plynovodu.

Do 1. května budou dělníci pracovat v první polovině parkoviště. V první polovině května se přesunou na druhou polovinu parkoviště, potom na úsek ke křižovatce Slavíčkova a dál až k domům s čísly popisnými 818 až 814. Opravy by tam měly skončit v červenci.

Stavbaři začínají také s rekonstrukcí Ondříčkovy ulice poblíž areálu liberecké univerzity. Bude trvat až do konce června. V dalších etapách se počítá s opravami Hálkovy a Heydukovy ulice. Bude se tam opravovat vodovod a kanalizace, chodníky i veřejné osvětlení. Práce tam potrvají až do konce října.

V dubnu začnou také práce na opravě plynovodu v Americké ulici ve čtvrti Jeřáb, a to v úseku od ulice Čerchovská po ulici Domažlická. Stavbaři by tam s pracemi měli skončit na konci srpna, ale silnice zatím budou mít jen provizorní povrch. Město se na konečnou opravu silnice a chodníků i veřejného osvětlení chystá v roce 2024.

Podobně to bude vypadat v ulici Nová ve čtvrti Františkov. Mezi viaduktem a garážemi dopravního podniku budou dělníci od května do srpna opravovat kanalizaci. Finální asfalt dostane silnice až v roce 2024, kdy tam město bude stavět parkoviště.

Dva roky potrvají práce i ve Svojsíkově ulici u víceúčelového sportovního areálu. Od května začne mezi kruhovým objezdem a ulicí Jiskrova oprava vodovodu a kanalizace a v roce 2024 se chystá rekonstrukce plynovodu, chodníků a veřejného osvětlení.

Rekonstrukce Sokolské ulice v Liberci by podle náměstka hejtmana Jana Svitáka ze SLK měla začít nejdříve v létě. Sokolská ulice je ve vlastnictví kraje a po skončení oprav přejde pod město.

Podle náměstka libereckého primátora Jiřího Janďourka z SLK bude jízdní pruhy uprostřed oddělovat 15 nově vysázených stromů. Počítá se tam s pruhy pro cyklisty, parkovacími místy, nové bude veřejné osvětlení a modernizovat se budou i autobusové zastávky. Měl by tam vzniknout malý přestupní terminál příměstské dopravy a městské hromadné dopravy. Práce tam potrvají osm měsíců. Ještě před tím by město mělo začít opravovat i souběžnou Chrastavskou ulici.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související