Města i lidé večer na hodinu vypnou osvětlení. Na dnešek připadá Hodina Země

Česko se večer na hodinu ponoří do tmy, právě na sobotu 26. března totiž připadá letošní Hodina Země. Od 20:30 do 21:30 v mnoha městech a obcích zhasnou veřejná osvětlení, nasvícení významných míst i památek. Připojit se můžou i domácnosti.

Hodina Země je každoroční mezinárodní akce, která má upozornit na problémy měnícího se klimatu. Vybízí jednotlivce, obce i organizace k zhasnutí světel na dobu jedné hodiny, vlna tmy pak symbolicky obletí celou Zemi. První ročník se konal v roce 2007 v australském Sydney, od té doby se akce rozšířila do celého světa. Koná se vždy poslední sobotu v měsíci březnu.

 „Hodina Země především cílí na města jako na důležité aktéry dekarbonizace, odklonu od fosilních paliv a ochrany klimatu. Ve skutečnosti je to opravdu nějaká symbolika, za kterou následuje to, že se máme nad tou věcí zamýšlet a hledat nějaká dlouhodobá řešení,“ vysvětlila Yvonna Gaillyová, ředitelka ekologického institutu Veronica, který v Česku Hodinu Země od roku 2010 koordinuje.

V Libereckém kraji akci podpoří například v Liberci, Jablonci nad Nisou, Hrádku nad Nisou, Kunraticích, České Lípě nebo v Novém Boru. Tam se k Hodině Země připojují pravidelně. Proč tomu tak je, i jaké další akce na ochranu životního prostředí v Novém Boru pořádají, na to jsme se zeptali jeho starosty, Jaromíra Dvořáka ze Starostů pro Liberecký kraj.

autoři: Jiří Jelínek , Jana Fričová , reČRoL | zdroj: hodinazeme.cz
Spustit audio

Související