Hodina Země je největší celosvětová akce na ochranu klimatu. Připojují se mnohá města i domácnosti

26. březen 2022 08:46

Upozornit na změny klimatu i na potřebu šetření energiemi má každou poslední sobotu v březnu akce „Hodina Země“. Ve 20:30 hodin vypnou dnes na mnoha místech planety veřejná osvětlení, zhasnou dominanty měst i osvětlení budov a štítů firem. Připojí se i milióny domácností.

K iniciativě Světového fondu na ochranu přírody se už po třinácté přidají i lidé v České republice a také ve východních Čechách.

Čtěte také

I letos mnohá statutární města, obce i památkové objekty se přidají k oné pobídce šetřit energiemi. A přidává se také Vrchlabí.

„Na Hodinu Země se u zámku a také u kostela svatého Vavřince vypne osvětlení. A tak se symbolicky připojíme k tomuto celosvětovému počinu,“ říká vrchlabský místostarosta Michal Vávra.

Připomeňme, že to třeba nebude jen pouhá hodina. „Protože u nás to vypnutí a zapnutí osvětlení není zase tak úplně jednoduché, tak už v pátek se odpojí osvětlení těchto památek a potom se opět v pondělí zapne. Takže u nás to nebude Hodina Země, ale vlastně Víkend Země.

Čtěte také

Ve východních Čechách se připojí například Malé Svatoňovice, Hořice nebo Náchod, Malá Úpa či Hostinné. V Hradci Králové se ponoří do tmy dominanta města, tedy Bílá věž od 20:30 do 21:30 hodin.

Jsou i také kavárny, kde se bude sedět při svíčkách. Ale Světový fond ochrany přírody vybízí také k jistým klimatickým závazkům.

„V této oblasti máme určitou zkušenost s elektromobily. Ty jsme ve Vrchlabí zavedli už před několika lety pro účely města, kdy se jezdí často na blízké vzdálenosti po městě a okolí. Tam se elektromobily osvědčují, používáme jich vícero. Je to takový náš průkopnický krok k tomu, aby třeba i tohle pomáhalo klimatu.

Čtěte také

„Nemáme tady zase takové problémy s vodou, ale sledujeme, co se děje, problém je to globální, takže i nás se může dotknout.

Povídáme si před vrchlabským zámkem, to je právě jeden z objektů zájmu turistického ruchu. „Vrchlabský zámek je symbolem města, jde o památkový objekt užívaný prakticky jako městský úřad, ale snažíme se mu věnovat pozornost tak, aby nám dělal dobrou vizitku, včetně nočního osvětlení za normálních okolností. To bude ale teď zhasnuto.

A já si vypnu i televizi. Takže si dám takovou černou hodinku při svíčce. „Dá se říct. Doufám, že ale nebude u mobilního telefonu, dodává s úsměvem Michal Vávra.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související