Lovec, historik, učitel, nebo fotograf? Záleží, kde zrovna jsem, usmívá se Doktor Vševěd ze soutěže Na lovu

17. říjen 2024

V Setkání u mikrofonu jsme nahlédli do zákulisí televizní soutěže Na lovu. Hostem Pavla Petra byl nejobávanější lovec - Doktor Vševěd alias Jiří Martínek. Rozhovor spolu vedli v Historickém ústavu Akademie věd ČR, kde historik Jiří Martínek pracuje.

Kromě toho také na ústecké univerzitě přednáší geografii a věnuje se i fotografování. Čím z těchto svých rolí je nejvíc?

Redaktor Pavel Petr při rozhovoru s Jiřím Martínkem, Doktorem Vševědem ze soutěže Na lovu

„Záleží na tom, kde jsem. Když vstoupím do studia, jsem televizní osobnost. V okamžiku, když jsem na Proseku v Historickém ústavu, tak jsem historik. Když jedu do Ústí nad Labem a přednáším na fakultě, tak jsem geograf a vysokoškolský učitel. Fotograf jsem tak trošku z leknutí, protože po různých publikacích funguje asi stovka mých fotek, ale jsou většinou cestopisné. Prostě dokumentace k mým článkům,“ přiblížil Jiří Martínek.

Pozici lovce ve vědomostní soutěži mu nabídla televize, ale nečekal prý, jak moc mu účast v ní změní život. To souvisí hlavně s tím, že se stal známým pro širokou veřejnost. A jak vznikla přezdívka Doktor Vševěd?

„Doktor proto, že jako jediný z kolegů mám vyšší akademické vzdělání, mám dva doktoráty okolo jména, a Vševěd vznikl postupem času. To není můj nápad, vzniklo to někde na produkci a já jsem se s tím v podstatě sžil,“ vysvětlil Jiří Martínek původ své televizní přezdívky.

„Úplně připravit se nedá, protože se vás můžou zeptat na cokoliv. Snažím se udržovat v obraze. Sleduju zprávy a čtu papírové noviny. Je to takový denní rituál, prostě si koupím noviny do tramvaje. To je možná moje lehká výhoda oproti soutěžícím, kteří to většinou sledují z internetu a přeskočí některá témata, která je nezajímají. V těch papírových novinách vás to nutí přečíst i to, co normální člověk mine,“ myslí si jeden z „lovců“.

V jakých tématech se cítí silný a v jakých naopak slabý? Jak se pořad natáčí a kolik času natáčení zabere? Bývá Jiří Martínek při natáčení soutěže nervózní? Jak vychází s ostatními lovci? A přinesla mu jeho popularita nějaké zajímavé zážitky? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , mib
Spustit audio

Související