Lomnické oříškové kroužky

Naše babičky tvrdily, že bez 12 druhů cukroví nejsou Vánoce. A tak se přípravě tohoto pečiva budeme věnovat i dnes. Cukroví na vánočním stole bylo v kuchyni našich babiček novinkou ještě na konci 19. století a je třeba také připomenout, že některé druhy se používaly i jako ozdoba vánočního stromečku.

Nebyly to jen perníky, ale také lomnické kroužky, které se zavěšovaly na větve jedliček a smrčků spolu s jablíčky a dalšími pochutinami. Teprve na konci 19. století se zejména díky šíření kuchařských knih, které se vydávaly ve velkých nákladech, znaly hospodyně ve městech i vesnicích recepty na přípravu pracen, vanilkových rohlíčků, lineckých koláčků a dalších druhů. My ale zůstaneme v regionu a přidáme recept na lomnické kroužky:

Ingredience:
10 dkg másla
15 dkg moučkového cukru
3 celá vejce
špetka mleté skořice a hřebíčku
12 dkg mletých lískových oříšků
30 dkg hladké mouky

Postup:
Máslo utřeme do pěny, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme v těsto. Těstem naplníme sáček s hvězdičkovou trubičkou a na mastný, moukou vysypaný plech nastříkáme kroužky. Po upečení obalujeme v cukru s vanilkou.