Lidem v Libereckém kraji příští rok zdraží voda. Severočeská vodárenská už oznámila nové ceny

1. prosinec 2021 09:12

Severočeská vodárenská společnost, která zásobuje pitnou vodou většinu Libereckého a Ústeckého kraje, zdraží od nového roku vodné a stočné o víc než 7 procent. Důvodem růstu cen je podle firmy zdražování energií a pohonných hmot.

V roce 2022 si lidé na severu Čech připlatí za vodu. Zdražovat bude Severočeská vodárenská společnost, která zásobuje většinu Ústeckého a Libereckého kraje, a to o zhruba 7,3 procenta.

Za metr krychlový tak lidé od nového roku zaplatí přes 112 korun, tedy o necelých 8 korun víc než teď. Například pro čtyřčlennou rodinu to při průměrné denní spotřebě 92 litrů na osobu bude znamenat zhruba tisíc korun za rok navíc.

Růst ceny zdůvodňuje firma jednak inflací a jednak tím, že se zdražují výrobní vstupy, tedy energie, pohonné hmoty a také látky, které jsou pro úpravu vody potřeba. Nahoru šly také ceny stavebních prací, což prodražuje údržbu a opravy.

Cena vody na severu Čech patří k dlouhodobě k nejvyšším v republice

Čtěte také

Podle mluvčího Severočeské vodárenské Maria Böhme je to proto, že je tam největší distribuční vodárenská síť, která potřebuje nákladné opravy a taky investice. „Je to přes 60 úpraven, 200 čistíren vody a 1 000 vodojemů, a délka té sítě dosahuje asi 14 000 kilometrů, jak kanalizační tak vodovodní. Je to majetek v hodnotě přes 100 miliard korun a ročně do jeho obnovy putuje něco přes 1,5 miliardy,“ upřesnil Mario Böhme.

Plán oprav a investic na příští rok není podle něj ještě hotový. Dokončovat se ale určitě budou práce na stavbě páteřního přivaděče pitné vody pro Ústí nad Labem, a také stavba nové úpravny vod v Příšovicích na Liberecku.

Zdražovat se zřejmě bude také na Semilsku, kde už letos cena vodného a stočného přesáhla 112 korun za kubík. O kolik, to bude podle ředitele Vodohospodářského sdružení Turnov Milana Hejduka předmětem jednání členů sdružení. Finální cenu se podle něj lidé dozvědí těsně před Vánocemi.

Do konce roku bude také známá výše ceny vodného a stočného na rok 2022 ve Frýdlantském výběžku. Podle ředitele Frýdlantské vodárenské společnosti Petra Olyšara by mělo jít pouze o jednotky procent.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související