Na cyklotrase Odra-Nisa budou upravené další tři kilometry v Jablonci nad Nisou

Další úsek páteřní cyklotrasy Odra – Nisa vzniká v Jablonci nad Nisou.

Úpravy čekají zhruba tříkilometrový úsek, který vede místními ulicemi souběžně s frekventovanou komunikací I/14, a přispěje tak ke zvýšení bezpečnosti cyklistů při průjezdu městem. „Práce by měly skončit do 11. října,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Cyklotrasa vede v Jablonci nad Nisou z ulice 5. května souběžně s frekventovanou silnicí I/14 ulicemi Růžovou, Jarní a Novoveskou a přes náměstí Boženy Němcové dál ulicemi V Nivách, Na Mýtině a Pionýrů přes Pasecké náměstí po Lučanské a Přemyslově zpět na I/14. „Práce zasáhnou tříkilometrový úsek od náměstí Boženy Němcové po sjezd na komunikaci I/14 ve směru na Lučany,“ doplnila mluvčí. Cílem projektu je zlepšit stav komunikací a zvýšit bezpečnost cyklistů.

„Na tuto stavbu město získalo od Libereckého kraje z programu Rozvoje cyklistické dopravy dotaci 1,7 milionu korun,“ doplnila Markéta Spurová z oddělení dotací. Dotace pokryje významnou část celkových nákladů, které dosáhnou včetně DPH 4,4 milionu korun. Projekt podle ní počítá se zpevněním opěrných zdí a vyztužením svahů. Radnice obnoví veřejné osvětlení na náměstí Boženy Němcové a také na propojovací stezce mezi ulicemi Na Mýtině a Pionýrů. Celá trasa dostane nové dopravní značení.

Cyklotrasa Odra-Nisa je dlouhá zhruba 590 kilometrů a vede od pramene Nisy v Nové Vsi v Jizerských horách přes Polsko a Německo až k Baltu. Na její výstavbě se podílí i Liberecký kraj, který loni s využitím dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury dobudoval zhruba 800 metrů dlouhý úsek od Bílého Kostela nad Nisou do Chotyně. Stavba přišla na 18,5 milionu korun.  

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související