Lidé si připomenou okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Piety budou i v Liberci a v Jablonci nad Nisou

19. srpen 2022 09:02

Události ze srpna roku 1968, kdy Československo napadla vojska Varšavské smlouvy, si v neděli 21. srpna 2022 připomenou lidé na řadě míst v Česku. Bude mezi nimi i krajský Liberec, kde po střetu s vojáky zahynulo devět lidí.

Lidé v Liberci si srpnové události roku 1968 budou moct připomenout u pomníku obětem okupace roku 1968 náměstí Dr. Edvarda Beneše. Pietní akt začne v neděli v 9 hodin. V 10 hodin začne připomínková akce v sousedním Jablonci nad Nisou, konkrétně u pomníku Bojovníků za svobodu a bezpráví v parku generála Mrázka. V 15 hodin pak v jabloneckém Eurocentru začne koncert, kde vystoupí například Jiří Dědeček, slovenská Trojka Zuzany Homolovej, Petr M. Lutka nebo písničkář Jan Burian.

Liberec byl po Praze městem, ve kterém si srpnová invaze vyžádala nejvíce obětí; zemřelo tady 9 lidí, 48 jich bylo zraněno. Tanky, obrněné transportéry a další vojenská technika dorazily do Liberce kolem druhé hodiny ranní. Jednalo se o sovětské jednotky umístěné v tehdejší Německé demokratické republice a v Polsku, které přes Liberec mířily na Prahu. Hraniční čáru překročily v noci z 20. na 21 srpna.

Srpen 1968 v Liberci

Na hlavním libereckém náměstí se střílelo, tanky přijely přímo tam. Ikonicky známá je fotografie Václava Toužimského, který zachytil, jak jeden z nich najel do podloubí jedné z budov a doslova ji zdemoloval. Smrt devíti lidí na budově liberecké radnice připomíná památník v podobě tankového pásu.

V tehdejších událostech v Liberci má nesmazatelnou roli i Československý rozhlas. Z libereckého utajeného studia tehdy vysílali dramatik Václav Havel a herec Jan Tříska. Budova, ze které tehdy hovořili k národu, je na dnešní Alšově ulici a Českému rozhlasu už nepatří.

autoři: Michal Jemelka , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související