Liberecký kraj opět ocení úspěšné opravy památkově chráněných staveb

14. leden 2023 09:50

Hejtmanství znovu ocení majitele památkově chráněných objektů, kteří loni provedli na své nemovitosti nějakou úspěšnou rekonstrukci. Koná se další ročník soutěže Památka roku Libereckého kraje.

Soutěž je určená pro majitele objektů, kteří se o jejich obnovu postarali v loňském roce. Cílem je podle vedení hejtmanství na úspěšné stavební projekty upozornit a majitele dalších staveb podpořit, aby jejich obnovu zajistili také. Nejde ale jen o prestiž, majitel takové památky může získat i finanční odměnu 50 tisíc korun.

„My budeme rádi, když se za loňský rok přihlásí co nejvíce majitelů památek, kteří provedli buď celkovou obnovu, nebo nějakou zdařilou etapu,“ uvedla krajská náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová ze SLK k dalšímu ročníku soutěže Památka roku Libereckého kraje.

Hejtmanství bude žádosti přijímat od začátku února do konce dubna. Vítěze pak vybere odborná komise složená ze zástupců Libereckého kraje a Národního památkového ústavu. Výsledky se dozvíme v závěru letošního roku.

Které stavby už v minulosti tuto cenu získaly?

Hejtmanství ocenění uděluje od roku 2015 a za tu dobu je získalo celkem 9 objektů. Tím prvním byla obnova hospodářského dvora v Černousích ve Frýdlantském výběžku, dále například rekonstrukce zámku ve Svijanech na Liberecku nebo oprava a dostavba sídla sklářské firmy Lasvit v Novém Boru na Českolipsku.

V roce 2017 cenu získaly dokonce dvě stavby, a to obnova zámeckého areálu Návarov na Semilsku a rekonstrukce historické papírny v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Loni pak uspěla zdařilá obnova fasád základní školy v Jilemnici.

V Libereckém kraji je 2 248 nemovitých kulturních památek. Z nich je 39 ohrožených. Jejich seznam je možné najít na stánkách Národního památkového ústavu.

autoři: Johana Tománková , Jan Žíla , reČRoL
Spustit audio

Související