Titul Památka roku 2016 Libereckého kraje mají dvě stavby. Zámek a mlýn

29. září 2017

Zámek ve Svijanech a Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě jsou Památkami roku 2016 Libereckého kraje. Zástupci obou památek získali kromě titulu padesát tisíc korun.

Zámku ve Svijanech se po dlouhých letech socialismu, kdy sloužil jako ubytovna, vrátila podoba ze 17. a 18. století. Jedinou na první pohled patrnou novinkou je moderní přístavba výtahu ze železa a skla. „Zmizely nevzhledné přístavby a byly obnoveny fasády i schodiště,“ říká správce zámku a ředitel pivovaru Svijany Roman Havlík.

Druhá oceněná památka leží na rozhraní Libereckého a Královéhradeckého kraje, v Bradlecké Lhotě. Rodina Jana Bartoníčka Dolení mlýn vlastní už od roku 1870. Také Jan Bartoníček chce mlýn zpřístupnit turistům.

Každý rok Liberecký kraj oceňuje jednu zrekonstruovanou památku. Letos ale podle radní pro kulturu Libereckého kraje Květy Vinklátové tyto dvě památky vyčnívaly nad ostatními. Proto ocenili obě.

Za získaných padesát tisíc korun v areálu zámku postavili nové hřiště. Majitel mlýna peníze použije na zvelebování památky.

autor: Eva Malá
Spustit audio