Na záchranu památek letos kraj uvolní jedenáct milionů. O dotace lze žádat od 23. ledna

Skoro 11 milionů korun rozdělí letos Liberecký kraj na podporu obnovy a záchrany památek nebo jejich částí.

Nemusí ale jít o konečnou částku, další peníze může přidat kraj do dotačního programu z vyšších daňových příjmů loňského roku, které budou zastupitelé rozdělovat koncem ledna. “O dotace z programu je možné žádat od 23. ledna do 15. února,” informoval mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička.

“I díky dotacím Libereckého kraje se v posledních letech výrazně posunuly obnovy památek v regionu. Kraj bude v podpoře pokračovat, a to jak prostřednictvím dotačního programu, tak individuálními dotacemi u mimořádně cenných památek nebo rozsáhlých obnov,” doplnila náměstkyně hejtmana pro kulturu a památkovou péči Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

V minulých letech tak kraj podpořil třeba obnovu nádvoří zámku ve Stvolínkách, obnovu fasády kostela sv. Michaela Archanděla v Rokytnici nad Jizerou nebo záchranu vzácných bozkovských varhan.

“Na obnovu či záchranu památek je možné získat od 40 tisíc korun do 350 tisíc, maximálně ale 70 procent způsobilých nákladů projektu,” řekl Mikulička. O dotaci mohou žádat vlastníci kulturních památek na území Libereckého kraje, případně fyzické či právnické osoby, které mají souhlas vlastníka památky s obnovou.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související