Po zvýšení parkovného čeká Českou Lípu i zdražení MHD

28. srpen 2023 15:28

Některá města, obce i Liberecký kraj budou od roku 2024 zdražovat služby. Jde například o odpady nebo hromadnou dopravu. O kolik bude dražší cestování autobusy v České Lípě, zjišťoval redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Od roku 2024 si lidé v České Lípě připlatí za městskou hromadnou dopravu. Nejvíc za zavazadlo nebo psa, kdy se má cena zvednout na dvojnásobek, tedy na deset korun. O 25 procent naroste cena jednotlivých jízdenek placených hotově. V tuto chvíli (srpen 2023) stojí 20 korun, od 1. ledna 2024 to bude 25 korun.

Víc si cestující zaplatí i za využívání bezhotovostních plateb, ať už jde o placení klasickou platební kartou, telefonem, nebo předplacenou OPUSCARD. Místo 12 korun to bude 20 korun.

Město Česká Lípa se podle místostarosty Jakuba Mencla za koalici Živá Lípa snaží nadále zvýhodňovat uživatele dlouhodobých kupónů, proto v tomto případě cena zvedá jen o zhruba 11 procent. Roční kupon bude stát 2 000 korun, což je o 200 víc, než teď; měsíční bude za 400 korun, přičemž teď lidé platí o 40 korun méně.

Podle místostarosty Mencla je důvodem tohoto kroku zejména inflace, růst cen dopravce a v neposlední řadě také nejistota pramenící ze zatím neschválených úprav příjmů ze státního rozpočtu.

Naposledy se jízdné v České Lípě zdražovalo v polovině roku 2021. Mezitím inflace poskočila o 30 procent a dopravce zdražil o asi 10 korun na kilometr na téměř 75 korun. To je při ročním nájezdu okolo milionu kilometrů dost peněz.

Ročně město na kompenzacích dopravci zaplatí asi 60 milionů, tržby jsou přitom zhruba 13 milionů. Úprava by je mohla o 3 miliony navýšit. Jednotlivá jízdenka bude ale platit déle, místo hodiny to bude 75 minut.

Není to jediné plánované zdražení služeb v České Lípě. Od pátku 1. září 2023 bude dražší parkování v centru České Lípy. V průměru o asi 10 korun za hodinu.

Spustit audio

Související