Frýdlantsko trápí ubývání spodních vod. Starostové viní důl Turów

Starostové ve Frýdlantském výběžku se obávají ztráty zásob spodní vody. Podle nich na vysychání studen a potoků má vliv dolování hnědého uhlí z polského hnědouhelného dolu Turów. Skupina PGE, které důl a elektrárna patří, vliv na úbytek vody popírá. Ministerstvo životního prostředí přislíbilo pomoc. Jedná s polskými protějšky a také připravuje projekt s Českou geologickou službou. Už v příštím roce plánuje na Frýdlantsku dvacítku monitorovacích vrtů.

S nedostatkem vody bojují například obyvatelé Václavic u Hrádku nad Nisou. „Úbytek vody pozorujeme každý rok, loni jsme přišli o vodu kompletně, museli jsme zajistit cisternu. Byli jsme čtyři nebo pět dnů bez vody, prádlo jsem vozila k mamince, koupat jsme se chodili ke tchýni,“ vzpomíná na loňské sucho Vendula Benešová z Václavic.

Hloubkové geologické vrty zmonitorují současný stav

Hnědouhelný důl Turów by se měl rozšířit směrem k Hrádku nad Nisou. „Ztrácí se vodní toky, pomaličku mizí potoky… máme signály od obyvatel, že voda ve studních se jim ztrácí čím dál víc,“ říká starosta Hrádku nad Nisou, Josef Horinka ze Starostů pro Liberecký kraj.

K tématu vysychání spodních vod se vyjádřil i starosta Frýdlantu Dan Ramzer z ODS: „Prokazatelné to opravdu je, ale bohužel je to tak, že někdo systémově před těmi 20 – 30 lety nemonitoroval a teď Česká geologická služba zajišťuje servis monitorovacích vrtů, které by měly vzniknout na Frýdlantsku a Hrádecku.“ Vrty půjdou do hloubky víc než dvě stě metrů a prověří současný stav podzemních vod. Polské město Bogatynia před nedávnem požádalo Liberecký kraj o stanovisko k rozšíření těžby v hnědouhelném dolu. Zamítnutí je logické, říká hejtman Martin Půta (STAN): „Liberecký kraj chce, aby před rozšířením bylo prokázáno, že to nebude mít žádný negativní vliv na obyvatelstvo na české straně.“

Řešení? Vyšlo by na 3 miliardy korun

Ministerstvo životního prostředí chce s pomocí České geologické služby zajistit detailní hydrologické podklady. „Souvislosti těžby s úbytkem podzemních vod bude možné s vyšší mírou jistoty prokázat až na základě dokumentace, kterou polská strana Česku předloží letos.“ Oslovili jsme přímo polskou společnost PGE, do této chvíle vedení společnosti na písemné dotazy neodpovědělo. Starostové na Frýdlantsku společně s frýdlantskou a severočeskou vodárenskou společností připravují řešení, pokud by voda z oblasti stále mizela. Je ale velmi drahé – přivést vodu z Jizerských hor se všemi doprovodnými náklady by stálo asi tři miliardy korun.

Mapy sucha Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR na webu intersucho.cz.
autor: Eva Malá
Spustit audio