Na hranicích tří států budou protestovat odpůrci rozšíření polského dolu Turów

Mezinárodní protest se koná v neděli od čtrnácti hodin v Trojzemí, kde se setkávají hranice Polska, České republiky a Německa. Na místě, které je nedaleko Hrádku nad Nisou, vytvoří odpůrci těžby symbolický živý řetěz. K podpisu tam bude i otevřený dopis polské vládě.

Polský hnědouhelný důl zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Podle ředitele dolu Turów Sławomira Wochny neplánují rozšíření těžby mimo hranice určené dnes těžební koncesí. Ta ale platí jen do roku 2020 a důl není do tohoto termínu schopný vytěžit všechny předpokládané zásoby uhlí v povoleném důlním prostoru. Vedení dolu se proto snaží o prodloužení platnosti koncese na dobu potřebnou k jeho vytěžení.

Lidé v příhraničí se ale obávají, že důl se bude i nadále rozšiřovat a připraví je tak o zdroje pitné vody. Už dnes v oblasti Frýdlantu, Hrádku nad Nisou a Chrastavy na Liberecku potoky a studny vysychají. Pokud by se těžební prostor přiblížil k hranici, situace by se podle oponentů nejspíš ještě zhoršila a úbytek vody postihne větší území na české i německé straně.

V blízké době by měla být vyhlášena takzvaná mezinárodní EIA, která posuzuje vliv záměrů na životní prostředí. Jednotlivci, organizace, samospráva i státní správa budou mít 30 dnů na vznesení námitek a připomínek. „V místě protestu proto chceme seznámit lidi s postupem, jak se do tohoto procesu zapojit a jak říct své ne rozšiřování povrchového dolu Turów," uvedla za organizátory protestu Šárka Soukupová.

Akci organizuje z české strany hnutí Limity jsme my, místní spolek Chráníme vodu a Greenpeace ČR. Z polské se zapojí Rozwój TAK - Odkrywki NIE a EKO-UNIA a z německé lokální skupina Greenpeace Oberlausitz. Na místě protestu bude možné podepsat i otevřený dopis polské vládě. „V tomto dopise žádáme polskou vládu o obyčejnou lidskou slušnost. Vyzýváme polskou vládu, aby se chovala jako dobrý soused a neničila krajinu a životní prostředí svých sousedů i svojí vlastní," dodala Soukupová.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související