FOTO: Senioři v libereckém bazénu zdolali kanál La Manche. Společně uplavali 37 kilometrů

21. únor 2019

Téměř čtyři desítky seniorů se v Liberci zapojily do celorepublikové kampaně Přeplav si svůj La Manche, která je má přivést k radosti ze sportu. Tu pro ně Nadace Charty 77 a její projekt Senzační senioři pořádá už pátým rokem. Plave se štafetově po celý únor, liberecké Komunitní středisko Kontakt ale v městském bazénu uspořádalo hromadné plavání. 

Liberecké seniory přijela podpořit pražská dálková plavkyně Lucie Leišová, která s nimi uplavala čtyři bazény a pak jim vyprávěla o svých plaveckých úspěších. „Tento projekt jsem vymyslela,“ říká dálková plavkyně a pokračuje: „Mám radost, že se do něj zapojuje spousta klubů po celé republice, letos jich je jednadvacet.“ Lucii Leišové se v létě 2014 podařilo přeplavat Gibraltarskou úžinu, rekapituluje: „V té době mi bylo osmnáct, plavala jsem to šest a půl hodiny.“

Právě povídání s Lucií Leišovou ukončilo plavání seniorů – pomyslné přeplavání kanálu La Manche se v libereckém bazénu seniorům společnými silami podařilo. Senioři hromadně uplavali dokonce víc, než bylo třeba – celkem 37 kilometrů.

„Vodu mám hrozně ráda, vyrostla jsem v jižních Čechách u Lužnice,“ říká plavkyně Ludmila Bobková, která se společně s ostatními seniory rozhodla pomyslný rekord pokořit. „Je fajn, že se lidi vyhecují a že ještě něco dokážeme,“ říká Hana Musilová, ambasadorka projektu SenSen: Senzační senioři.

„Do projektu Kanál La Manche se liberečtí senioři zapojují opakovaně, letos jsme poprvé uspořádali hromadné plavání a má to velký úspěch, protože se přihlásilo více než 40 seniorů, kteří se rozhodli společnými metry kanál přeplavat,“ vysvětluje Marie Matějíčková z Komunitního střediska kontakt v Liberci.

autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.