Liberecké denní centrum Naděje pro lidi bez domova otevřelo dočasně i na noc

9. leden 2024 15:01

Česko zasáhly silné mrazy. Noclehárny pro lidi bez domova jsou plné, v Liberci proto v pondělí 8. ledna otevřeli denní centrum organizace Naděje i na noc.

Čtěte také

Po zkušenosti z předešlých zim personál očekával, že se kapacita zaplní a přijde kolem 20 lidí. Dorazilo jich ale mnohem víc.

Centrum by zatím mělo být přes noc otevřené i ze středy 10. na čtvrtek 11. ledna. Na zajištění dlouhodobého nočního provozu ale nemá dost lidí.

„Personál, který tu je, musí zajistit denní provoz centra, do toho může přijít i nějaká nemoc, vzhledem k počasí. Je otázkou, jak budeme pokračovat, nakolik zkusíme například přeskupit lidi mezi středisky,“ uvedl vedoucí centra Pavel Matějka.

Centrum Naděje přes noc nabízí přenocování na židli, a také teplé pití nebo možnost se osprchovat. Podle náměstkyně primátora pro sociální záležitosti Martiny Teplé z hnutí ANO magistrát centrum podporuje finančně. V mrazech se ale snaží lidem bez domova pomáhat i jinak.

„Ve spolupráci s Červeným křížem a městskou policií se snažíme vyjíždět do terénu a osoby bez přístřeší vybavit teplým oblečením,“ popsala.

V centru Naděje natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související