Liberecké denní centrum Naděje nově nabízí lidem bez domova bezplatně základní zdravotní péči

2. listopad 2023 13:04

Ošetřit poraněnou ruku, převázat nemocnou nohu. To byly jedny z prvních úkonů pracovníků Českého červeného kříže v libereckém denním centru Naděje. Každou středu se tam lidé bez domova mohou nechat prohlédnout zdravotníkem.

Čtěte také

Díky teplému podzimu roku 2023 zatím není třeba přidávat v libereckém denním centru Naděje židle, aby se tam lidé bez domova mohli ohřát. Pracovníci centra zatím evidují stejný počet zájemců o využití služeb jako v roce 2022, tedy asi 230.

Přesto tam první listopadový podvečer dorazilo lidí o něco více. Centrum ve spolupráci s oblastním spolkem Českého červeného kříže bezdomovcům poprvé nabídlo možnost nechat se bezplatně ošetřit. Stejnou možnost budou mít každou středu.

Služba je zatím plánovaná do konce roku, 2023 kdy centrum situaci vyhodnotí a v případě potřeby v ní bude pokračovat.

Podle ředitele centra Pavla Matějky lidé bez domova tuto péči často potřebují z několika důvodů. „Lidé bez domova nemají svého lékaře, nemají kartičku zdravotní pojišťovny. Část klientů jsou i cizinci, kteří sem přijeli za prací a v momentě, kdy ztratí práci, nemají většinou ani zaplacené zdravotní pojištění,“ upřesnil Pavel Matějka.

V centru pro lidi bez domova natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související