Liberecká žula přetrvá věky. Podobu jí vtiskne sochař Róna

9. květen 2021 09:43

Známý český sochař Jaroslav Róna a jeho tým kameníků pracují na obrovské žulové soše. Materiál na šestimetrovou postavu pochází z lomu v Liberci Ruprechticích. V době vytěžení před dvěma lety měl žulový monolit asi 73 tun, kvůli snazší přepravě ho ale na místě opracovali, takže v době převozu vážil asi 50 tun.

„Tahle socha se bude jmenovat Milosrdný bůh dvacátého století, ale je to nemilosrdný bůh, takže je to ironický název. V podstatě je to takový menhir pokrytý reliéfem. Může připomínat něco jako aztécké umění nebo umění Mayů,“ popsal budoucí obří sochu Jaroslav Róna. Podle jejího modelu půjde o stylizovanou postavu s otevřenými zubatými ústy, deseti rukama a obrazci na hrudi.

„Symbolizuje takovou děsivou bytost, co požírá lidstvo. Kromě nájezdů mongolských hord nebylo asi v dějinách lidstva větší tragédie než dvacáté století. Byly dvě světové války a nakonec i ta španělská chřipka byla v tom dvacátém století,“ vysvětlil sochař název budoucího díla. To by nejradši umístil někam na vrcholek kopce v Libereckém kraji.

Z Liberce odvezl kamion žulový blok do Šestajovic u Prahy, kde ho budou do výsledné podoby pod vedením Jaroslava Róny asi čtyři roky zpracovávat čtyři kameníci. Jeden z nich, hlavní kameník sochařova týmu Jiří Kubík, byl i při odvozu materiálu a libereckou žulu si velmi pochvaloval. „Já budu tři tisíce let mrtvý a ona bude pořád v tom stavu, jak jsme jí opracovali. Kdybychom jí dělali z pískovce nebo z mramoru, tak se to za tři tisíce let rozsype,“ glosoval Jiří Kubík.

Z liberecké žuly vytváří Jaroslav Róna už jednu velkou sochu. Má být vysoká 4,5 metru a má se jmenovat Vítězství robotů. Podle sochaře by mohla stát u českého pavilonu na světové výstavě v Dubaji. Umělec pak má v plánu také dílo ze 100tunového bloku, který už v libereckém lomu vytěžili.

„Dá se říct, že je to největší blok v novodobých dějinách České republiky. My tady nebudeme, ale bude se vědět, že tohle dělal kamenolom Ruprechtice. Budu rád, když to pak uvidím ve finálním výrobku někde v krajině,“ komentoval lamač Vojtěch Mai, který pro sochaře žulové bloky z lomu vydobyl.

Z obrovského kamenného monolitu, který do Šestajovic poputuje až v létě, kameníci vytvoří podle návrhu Jaroslava Róny ovál s otvorem uprostřed. Bude představovat hada Urobora, který požírá vlastní ocas. Tedy smybol nekonečna, a to k liberecké žule sedí.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související