Liberecká zoo patří k nejúspěšnějším na světě v odchovu takinů čínských. Letos tam mají 4 nové přírůstky

Stádo takinů čínských v liberecké zoo se letos rozrostlo o čtyři mláďata. Zahrada tyto asijské sudokopytníky chová od roku 2002, kdy dovezla chovný pár přímo z Číny. Tehdy se jednalo o jediné exempláře mimo Asii. Nyní zahrada patří k celosvětově k nejúspěšnějším chovatelům takinů.

„Je to dané tím, že jsme měli takový, řekněme, chovatelský monopol, tak jsme jednoznačně největším chovatelem tohoto druhu. To letošní poslední mládě je tuším osmačtyřicáté, co se narodilo, což je s obrovitánským náskokem větší počet, než je u ostatních zoologických zahrad,“ uvedl hlavní zoolog liberecké zahrady Luboš Melichar.

Každá ze čtyř chovaných samic v zoo v Liberci přivedla na přelomu února a března na svět jednoho potomka. Mláďata ale mají stejného otce.

„Otec je úplně poslední potomek původního páru z Číny, je to sedmiletý samec. Potomci toho původního páru už moc po zahradách nejsou, respektive jsou jenom u nás a jsou v Tierparku v Berlíně. Ten zbytek, to už je většinou druhá, třetí, čtvrtá generace,“ přiblížil Luboš Melichar.

Mláďata vzácného takina zůstanou v Liberci minimálně 10 měsíců, což je čekací lhůta pro zoologické zahrady, které je chtějí chovat. Mladí takini tak podle Luboše Melichara budou v Liberci nejméně do konce roku, ale spíše do poloviny roku příštího.

„Za těch dvacet let chovu se nám tady narodilo už čtyřicet osm mláďat, proto jsme je časem poskytli dalším zoologickým zahradám za účelem posílení chovu. Dneska je kromě nás chová dalších devatenáct zoologických zahrad, a to nejen v Evropě, ale už i jedna v USA a jedna v Indonésii,“ upřesnila mluvčí zoo Barbara Tesařová.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související